Franciaországban a 0-4 éves kisgyermekek 40 százaléka bevándorló hátterű

Ezt olvasta már?

Pierre Lellouche, francia jogász, Köztársaságiak párti politikus, François Fillon kormányának egykori külkereskedelmi államtitkára a francia CNews hírcsatornán idézte fel a nemzeti statisztikai hivatal, az Insee 2022 júliusában kiadott jelentését. Eszerint Franciaországban a 0-4 év közötti kisgyermekek 40 százaléka már bevándorló vagy bevándorló hátterű. Lellouche rámutatott, hogy Franciaország társadalma, s azon belül iskoláskorú népessége gyökeres változáson megy keresztül. A franciaországi bevándorlók túlnyomó többsége Afrikából, a Magreb térségből és Fekete-Afrikából érkezik.

Ezzel egy időben az Ifop közvélemény-kutató cég szerdán publikálta annak az új felmérésének az eredményeit, amelyet az Elle magazin számára készített a franciaországi gyermekvállalási kedvről. Az országos, reprezentatív mintán végzett kutatás szerint a szülőkorban lévő francia nők egyharmada nem akar gyermeket vállalni. A 15 évnél idősebb nők megkérdezésével végzett kutatásban az Ifop a 18-49 év közötti, gyermektelen, egészséges nőket definiálta szülőkorú nőként.

A gyermekvállalást elutasító válaszadók 50 százaléka azzal magyarázta álláspontját, hogy a gyermek nem elengedhetetlen a nők kiteljesedéshez és boldogságához, 48 százaléka pedig bevallotta, hogy nincs kedve vállalni a szülővé válással járó felelősséget. Az ökológiai válságot és a klímaváltozást 39 százalékuk hozza fel indoknak, a politikai, társadalmi kihívások és nehézségek pedig 37 százalékukat tántorítják el. A túlnépesedés veszélye 35 százalékukat riasztja el a gyermekvállalástól.

Migránsok Aubervilliers-nél Párizs közelében 2020-banForrás: AFP/Christophe Archambault

A francia zöldekkel szimpatizáló nők 48 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesebben él gyermek és korlátozások nélkül. A jobb-közép Köztársaságiak, illetve markánsan jobb-konzervatív Visszahódítás párt és a Nemzeti Tömörülés támogatóinak többsége a gyermekvállalás mellé teszi le a voksát.

A megkérdezettek társadalmi-szakmai besorolása jelentős különbségekre világított rá. Míg a vezető beosztásban lévő nők 36 százaléka él szívesebben gyermekek nélkül, a munkásosztályba tartozó nők túlnyomó többsége anyává szeretne válni.

A felmérésből kiderült az is, hogy a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő nőknek több mint a fele úgy nyilatkozott, hogy időnként megbánja döntését.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában