Franciaország elismerte: Brüsszel hazudott Ukrajna EU-csatlakozásáról

Ezt olvasta már?

Ukrajna csatlakozása az Európai Unióhoz több évtizedig is eltarthat, ezt mondta Macron új uniós minisztere. Brüsszel korábban egy-két évet ígért. Természetesen minden, politikához értő ember tudta, hogy ez nem igaz, ez ígérgetés, most azonban egy francia, uniós ügyekkel foglalkozó miniszter is – lényegét tekintve – azt mondta, hazudik Brüsszel, nem lesz gyors csatlakozás. Sőt.

Ezt Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter jelentette ki vasárnap a Radio J rádióadó adásában.

Őszintének kell lennünk velük és polgártársainkkal szemben. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna hat hónap, egy év vagy két év múlva csatlakozik az EU-hoz, az nem lesz igaz, mert az EU bizonyos követelményeket támaszt a tagjelöltekkel szemben. Ez lehet 15 vagy 20 év is… Ez egy nagyon hosszú eljárás – mondta Clément Beaune.

A miniszter ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy olyan politikai közösséget kell kínálni az ukránoknak, amelyhez előbb csatlakozhatnak, amiről korábban Emmanuel Macron francia elnök is beszélt már.

“Ez nem zárt ajtó, hanem nagyon is nyitott” – szögezte le a rádióban a miniszter, kifejtve, hogy ez a közösség kiegészítené az EU-t, és konkrét politikai projekt lehetne olyan országok számára, melyek nem Európa “szívében” találhatók, de szeretnének közeledni az Unióhoz.

Clément Beaune szerint az ebben részt vevő országok részesedhetnének a szabad mozgás lehetőségéből Európában, és az uniós költségvetés is kínálhatna Ukrajnának ezen keresztül újjáépítési támogatást.

Akár 15-20 év is lehet, míg Ukrajna csatlakozik az EU-hozForrás: MTI/AP/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat

Clément Beaune szerint az ebben részt vevő országok részesedhetnének a szabad mozgás lehetőségéből Európában, és az uniós költségvetés is kínálhatna Ukrajnának ezen keresztül újjáépítési támogatást.

Macron a május 9-i Európa-napon vázolta fel elképzelését a leendő európai politikai közösségről, és ő is arról beszélt, hogy Ukrajna uniós csatlakozása sokáig eltarthat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont erre dühösen reagált, szívesebben fogadta a korábbi brüsszeli ígérgetéseket. 

Erre Beaune azt mondta, megérti az ukrán elnököt, mert az uniós integráció mozgósítja az ukránokat. “De erre azt tudom mondani, hogy legyünk őszinték, az uniós csatlakozás időbe telik” – hangoztatta a Radio J adásában Clément Beaune.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában