Fogászati katasztrófa jön a járvány elvonultával

Ezt olvasta már?

A Fogászati Világszövetség (FDI) jelentése drámai felhívásban figyelmeztetett arra, hogy a koronavírus járvány járulékos hatásaként látványos romlás várható a világ népességének fogazatánál. Egyebek között a szuvasodás megszaporodásával kell számolni, amit nem árt majd szem előtt tartani a lezárások fokozatos feloldása után.

A jelentés szerint a visszatérő korlátozások nagyon sok embert arra kényszerítenek, hogy fogpanaszaikkal ne forduljanak fogorvoshoz – ezt sok esetben rendelés híján meg sem tehetnék -, sőt, a napi rutinból történt kizökkenés sokakat még a napi kétszeri fogmosásról is leszoktatja. Mindennek hosszú távú tömeges fogromboló hatása tetemes.

Hasonlóan a fogalmaz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is, amely szerint a járvány az orvosi ellátások közül a szájzónába jelentkező betegségek kezelését sújtotta a legkeményebben, országonként átlagosan 70-80 százalékos szüneteltetést regisztrálva az ilyen típusú rendeléseknél.

„Nevezzük csak egyszerűen fogászati katasztrófának”

– idézte a brit The Guardian mindezek kapcsán Dr. Gerhard Konrad Seebergert, a Fogászati Világszövetség elnökét.

A Covid-19 tavalyi első hulláma idején egyszer már bezárásra kényszerült világszerte a legtöbb fogászati rendelés, aminek következtében hónapokig valamennyi kezelést halasztottak, vagy töröltek, kivéve a kifejezetten sürgősségi eseteket.

Mindennek viszont az lett a következménye, hogy a kényszerű kivárások miatt az eredetileg nem sürgősnek tekinthető panaszok is sokszor kifejezetten sürgőssé, vagy súlyossá váltak, mire végre ismét orvoshoz juthattak – jegyezte meg erről Dr. Marie Fernanda Atuesta Mondragon, az FDI egyik szakértője, a kolumbiai fogászszövetség elnöke.

A szakértők szerint ajánlatos, hogy a nemzeti egészségügyi hatóságok kellő időben számoljanak a hosszabb időre lezárt gyógyászati rendelésekre váró fokozottabb nyomásra a zárlatok feloldása után. Közülük is eminensen kiemelt terhelésre számíthatnak majd a fogászatok – vélik illetékesek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában