Fizessenek többet az emberek, hogy meg lehessen büntetni az oroszokat! – ezt követeli Brüsszel

Ezt olvasta már?

A brüsszeli energetikai biztos azt akarja, hogy nőjenek az energiaárak és a rezsiköltségek, erről beszélt egy lapinterjúban. Szerinte az embereknek áldozatot kell hozniuk azért, hogy az oroszokra szankciókat lehessen kivetni. A magyarországi baloldal ugyanazt követeli most is, mint Brüsszel.

„A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek mindegyik tagállamban felkészültek arra, hogy személyesen viseljék a magasabb energiaárak okozta terheket, néha még vállalkozásaik versenyképességének csökkenése árán is, annak érdekében, hogy megmutassák az agresszornak, hogy hol a helye” – mondta Kadri Simson, az Unió energiaügyi biztosa az észt állami hírügynökségnek. 

„Fel kell készülnünk arra, hogy többet fizessünk az energiahasználatért” – tette hozzá.

A magyar baloldal Brüsszellel karöltve megszüntetné a rezsicsökkentéstForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

Márki-Zay Magyarországon a rezsicsökkentést is eltörölné

Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni –jelentette ki korábban Gyurcsány jelöltje, Márki-Zay Péter,  aki eltörölné a rezsicsökkentést, és nem érdekli, mi történne az emberek életkörülményeivel.

Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést 

– fogalmazott Gyurcsánynéval folytatott október 14-ei beszélgetésén, hozzátéve, hogy “a végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizet, meg hogy nem az ember fizeti meg.”

Gyurcsány jelöltje nem válogatott a jelzőkben, és a rezsiárak maximalizálását „kommunista ötletnek” nevezte. “Amikor ezek a kommunista ötletek előjönnek, hogy 360 legyen a kenyér, vagy állítsuk meg… Emlékeznek, a hetvenes években, amikor volt egy világpiaci olajárrobbanás, hogy ez egy rendkívül komoly változást indított el a világpiacon és a világgazdaságban is. Akkor is egy ideig azt gondolták, hogy mi, itt, a kommunista blokk, védve vagyunk a világpiaci hatásoktól, nem voltunk védve. Az egész rendszer összeomlott ebbe az olajárrobbanásba, és abba, hogy ezt meg akarták állítani a határon” – oktatott ki újra mindenkit.

November közepén megint a régi szólamait vette elő, amelyeket még energiacégek lobbistájaként kezdett hangoztatni: a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, ha a világban nőnek az árak, Magyarországon is nőniük kell, és a magyar emberek meg a gazdaság alkalmazkodjanak ezekhez. Azt is hozzátette, hogy a rezsicsökkentésre irányuló adminisztratív megoldások “ostoba dolgok”.

Gyurcsány jelöltje is eltörölné a rezsicsökkentéstFotó: Csudai Sándor – Origo

Ezeket is eltörölné Gyurcsány jelöltje

A baloldali lista egyik képviselőjelöltje, Kocsis-Cake Olivio az ATV-ben arról beszélt a napokban, hogy szerinte szankciókat kell kivetni az energiahordozókra is. Úgy fogalmazott: Tudja, Oroszország egy energia-nagyhatalom, abból van pénze háborúzni, úgy tűnik, ahogy drágán adja el az energiát. Ezt a forrást el kell tekerni, el kell zárni. (…) Hogyha ehhez az kell, hogy szankciók sújtsák az energiahordozókat, és amit Oroszország kivett, akkor ezt a lépést is meg kell lépni.

Az energiaárak emelését okoznák Márki-Zay Péter javaslatai is. Gyurcsány jelöltje például azért kampányol, hogy függesszék fel Paks engedélyezését.

A Paks 2 mellett az orosz gázszállítást is leállíttatnák a baloldali politikusok. Holoda Attila, Márki-Zay Péter energiapolitikai felelőse egy vidéki fórumon azt fejtegette, hogy nem kell aggódni a gázellátás miatt. „Nem kell aggódni attól, hogy megfagyunk. Először is, most is van gázáramlás. Hülyék lennének az oroszok elzárni, hiszen pénzük van belőle. A tárolókba, és itt ugye Szoboszló határában van az első akkoriban legnagyobb tároló (…) ezekben a tárolókban van még annyi készlet, beleértve a stratégiai földgáztárolót, hogy ha véletlenül elzárnák az oroszok, még akkor is elég lenne legalább 35-40 napra. Aztán meglátjuk, hogy ők bírják-e 35-40 napig pénz nélkül.”

Jól látható tehát, hogy a magyarországi baloldal megint Brüsszel utasításait követeli.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában