Fertőzzék meg a francia rendőröket koronavírussal, erre szólította fel rajongóit a muszlim humorista

Ezt olvasta már?

A kameruni apától és francia anyától született Izrael- és szélsőséges zsidó-ellenessége miatt már többször is elítélt, megbüntetett humorista Dieudonné újabb elképesztő történettel hívta fel magára a figyelmet: illegálisan szervezett nézőközönségét arra szólította fel, hogy fertőzzék meg a rendőröket.

Dieudonné-nek alkalmazkodni kellett az új időkhöz, ugyanis műsoraihoz hosszú hónapok óta senki sem hajlandó termet biztosítani, írja a Les Valeurs Actuelles (VA) hetilap. „Fejezzük be” („Finissons-en”) címmel futó műsorát hangárokban tudja csak megszervezni, így történt, hogy az október 10-i hétvégén többek között a Strasbourg mellett található Geispolsheim-ben lépett föl, szintén egy hangárban, ahol a járványügyi szabályok súlyos megsértése miatt rendőri intézkedésre is sor került.  A Twitterről azóta letörölt videón az látható, ahogy a rendőri intézkedést követően Dieudonné felszólítja a nézőket, hogyakik elkapták az ázsiai vírust, azok menjenek ki majd hozzátette, hogy akik már kimentek és fertőzöttek, menjenek a rendőrkapitányságra és fertőzzék meg a rendőröket.

Valérie Hoffmann polgármester szerint 3-400 ember vett részt az előadáson, de közülük csak alig a fele viselt maszkot, holott az kötelező lenne. Több csendőr is részt vett az ellenőrzésben és eljárás is indul majd az ügyben. A hely és az ott gyülekező tömeg egyáltalán nem felelt meg a szabályoknak. Nem egy igazi rendezvényteremről van szó, a hely nem is teszi lehetővé a járványügyi szabályok betartását. Megvizsgáljuk a szabálysértés megállapításának lehetőségét, nyilatkozta Marie Cornet, az illetékes prefektus kabinet igazgatója a „Républicain Lorrain” nevű regionális napilapban. Szerinte egyértelműen illegális volt az előadás.

Dieudonne MBala MBalaForrás: AFP/Guillaume Souvant

A 20. minutes.fr  arról tudósított, hogy a hatóságok szerint a megyében 100 ezer főre vetítve egy hét alatt több mint a duplájára, 40-ről 94.3-re nőtt a koronavírus esetek száma, ezért elfogadhatatlannak és megdöbbentőnek tartják, hogy ilyen rendezvényeket megszervezzenek. Josiane Chevalier, a régió prefektusa nemcsak a szervezők, hanem a hangár tulajdonosa ellen is büntetőfeljelentést tett, emberi élet veszélyeztetése miatt.  A prefektus azt valószínűsíti, hogy Dieudonné rendezvénye miatt egy újabb gócpont alakult ki, ezért  az illegális előadás nézőit felszólították, hogy teszteltessék magukat.  

Dieudonne MBala MBala a chartres-i bíróság előtt 2020. június 22-én, az egyik rasszizmussal és antiszemitizmussal kapcsolatos tárgyalása előtt.Forrás: AFP/Guillaume Souvant

Dieudonné-nak sajátos találékonyságra van szüksége ahhoz, hogy előadásait megszervezze, miután a hivatalos rendezvénytermekből kitiltották a bevallottan antiszemita és Izrael-ellenes humoristát. Július elején egy utcán parkoló buszban lépett fel Párizsban, 2018-ban pedig 600 embert sikerült összegyűjtenie egy Biarritz melletti homokfövenyen úgy, hogy egy órával az előadása előtt SMS-eket küldött szét. De nem ritka az sem, hogy magánszemélyeknél lép föl, mint ahogy arra 2019. júniusában Neuvy-Sautour-ban került sor.

Dieudonne M’bala M’bala beszédet mond 2012. január 15-én „Antisémite” című filmjének bemutatója előtt.Forrás: AFP/PK/Patrick Kovarik

A rendőrök megfertőzésére tett felhívása miatt Gérald Darmanin belügyminiszter feljelentést tett, a humorista ellen, erről Twitter fiókján tájékoztatta a közvéleményt azzal a megjegyzéssel, hogy ezeknek az újabb, hatóságok elleni támadásoknak véget kell vetni.A szóban forgó előadás ugyanis illegális volt, arról semmiféle bejelentést nem tett sem Dieudonné, sem a szervezők.        

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában