Ferenc pápa menesztette a Vatikán nemzetközi jótékonysági hálózatának teljes vezetőségét

Ezt olvasta már?

A római katolikus egyház nemzetközi jótékonysági ágát érintő döntést dekrétumban hirdették ki. A Karitász kötelékébe 162 katolikus segélyezési, fejlesztési és szociális szolgáltató szervezet tartozik, amelyek több mint 200 országban dolgoznak, több mint egymillió munkatárssal és önkéntessel.

Az érintettek között van Luis Antonio Tagle bíboros, a Karitász leköszönő elnöke, akit sokan a következő pápának tartottak eddig. Tagle más szerepkörben a Karitásznál marad, hogy segítse a biztost a nemzeti Karitász irodákkal való kapcsolattartásban és az új vezetők jövőre esedékes megválasztásának előkészítésében.

A Euronews szerint a Vatikán a Karitászt is felügyelő fejlesztési részlege közleményt adott ki arról, hogy független pszichológusok és vezetési szakértők vizsgálták meg a munkahelyi környezetet a Karitász vatikáni központjában, majd megállapították, hogy ott rossz vezetési gyakorlatokat alkalmaznak és a légkör mérgező.

„Nem találtak bizonyítékot pénzügyi rossz gazdálkodásra vagy szexuális visszaélésre, de a testület munkája során más fontos témák és sürgős figyelmet igénylő területek is előkerültek.

Valódi hiányosságok mutatkoztak az irányításban és az eljárásokban, ami súlyosan sértette a csapatszellemet és a személyzet morálját” – áll a fejlesztési részleg közleményében.

Azt is megállapították, hogy a pénzügyek kezelése rendben volt és a kitűzött adománygyűjtési célokat is sikerült elérni, az irányítás módján változtatni kell.

KAPCSOLÓDÓ

A Reutersnek korábbi és jelenlegi alkalmazottak is elárultak részleteket a Karitász működésével kapcsolatosan. Elmondásuk szerint a kivételezés, a szóbeli bántalmazás és általános humánerőforrás-kezelési problémák egyaránt előfordultak, ezek vezettek több alkalmazott felmondásához. Többek szerint a pápa döntése a leköszönő főtitkár hivatalának és az igazgatóságnak a vezetési gyakorlata miatt következett be.

Egy egykori Karitász-alkalmazott elmondta, hogy munkatársai

a megfélemlítés, a félelem és a „rituális megaláztatás” légköre

miatt mondtak fel. A Nemzetközi Karitász nem reagált a hírrel kapcsolatos megkeresésekre.

Nyitókép: MTI/EPA/Vatikáni média

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában