Ferenc pápa meghirdette a nagyszülők és az idősek egyházi világnapját

Ezt olvasta már?

A családnak szentelt esztendőben a katolikus egyház bevezette a gyökereket őrző nagyszülők és idősek ünnepnapját, amelyet július negyedik vasárnapján ünnepelnek meg – jelentette be Ferenc pápa vasárnap déli beszédében.

A katolikus egyházfő azt mondta, a nagyszülők gyakran feledésbe merülnek. Elfelejtjük, hogy mekkora gazdagságot jelent a gyökerek őrzése és az, hogy e gyökerek továbbéljenek a további nemzedékekben – fogalmazott Ferenc pápa. A 84 éves szentya szerint ilyen értelemben az öregség ajándék. 

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa általános heti audienciát tart a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. január 27-én.Forrás: MTI/EPA/Vatikáni Média

Az egyházfő bejelentését a vatikáni Világiak, család és élet dikasztériumának közleménye kísérte. Ebben az áll, hogy idéntől kezdve a katolikus egyház egészében új világnapot vezetnek be, amelyet a nagyszülőknek és időseknek szentelnek. A kijelölt dátum július utolsó vasárnapja lesz, Szent Joachim és Anna ünnepnapja, akik a bibliai hagyomány szerint Jézus nagyszülei voltak.A dikasztérium emlékeztetett, hogy a 2021-es esztendőt az egyház a családnak szenteli a családról tartott püspöki szinódust követő apostoli buzdítás, a Szeretet öröme című pápai dokumentum útmutatása szerint.

A család éve 2021. március 19-én, Szent József ünnepnapján veszi kezdetét.
A vatikáni hivatal halaszthatatlannak nevezte az időseknek szentelt pasztorációt minden keresztény közösségben. Az idősek korosztályát lelki és emberi gazdagságként jelölte meg, amelyet szembehelyezett a mai világban tapasztalt, az időseket selejtező kultúrával.

Ferenc pápa általános heti audienciát tart a vatikáni Apostoli Palota könyvtárában 2021. január 27-én.Forrás: MTI/EPA/Vatikáni Média

A dikasztérium bejelentette, hogy számos kezdeményezéssel készül a nagyszülők és idősek világnapja előkészítéseként.
Ferenc pápa, ha a járványhelyzet addigra megengedi, nyáron személyesen készül vezetni az idősek első világnapját a Szent Péter téren tartandó ünnepléssel – olvasható a hivatalos közleményben.

A Vatikáni Rádió kommentárja emlékeztetett, hogy Ferenc pápa megválasztása óta szorgalmazza az időseket övező hálátlanság “légüres terének” betöltését.
Mi, idősek emlékeztethetjük az ambiciózus fiatalokat arra, hogy a szeretet nélküli élet kietlen. Mi mondhatjuk el a félelmet érző fiataloknak, hogy a jövőtől való szorongás legyőzhető. Mi taníthatjuk meg a saját magukba szerelmes fiataloknak, hogy nagyobb öröm adni, mint kapni – idézte Ferenc pápát a vatikáni sajtó.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img