Felrobbant egy illegális olajfinomító Nigériában, több mint száz ember égett halálra – fotók

Ezt olvasta már?

Több mint százan meghaltak a nigériai Rivers államban, miután szombatra virradóra felrobbant egy illegális olajfinomító – közölte egy helyi kormányzati tisztségviselő és egy környezetvédelmi csoport szombaton.

„A tűzkitörés egy illegális létesítmény területén történt, amely több mint 100 ember halálát okozta, akik a felismerhetetlenségig összeégtek” – mondta el Goodluck Opiah kőolajkészletekért felelős állami biztos.

 A Niger folyó kőolajban gazdag deltatorkolata környékén a munkanélküliség és a szegénység miatt az illegális nyersolaj-finomítás virágzó üzletté vált, amely azonban gyakran halálos következményekkel jár.

A nyersolajat a kőolaj-kitermelő nagyvállalatok csővezeték-hálózatából lopják, és a finomítási eljárást követően erre a célra kialakított rögtönzött, egyszerű tartályokba fejtik át a kőolaj-termékeket.

A veszélyes eljárás azonban számos halálos balesetet eredményezett, és tovább szennyezte az olajkiömlésektől egyébként is sújtott térség farmjait, patakjait és lagúnáit.

Egy helyi fiatalokat támogató és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó központ (YEAC) tájékoztatása szerint számos autó is megégett a robbanásban, amelyekkel illegális üzemanyagért álltak sorba.

Tavaly októberben legalább 25 ember, köztük gyerekek is meghaltak Rivers állam egy másik illegális kőolaj-finomítójában történt robbanásban és tűzvészben.

Idén februárban a helyi hatóságok bejelentették, hogy elkezdték felszámolni a lopott nyersolaj finomítását végző illegális létesítményeket, de láthatóan kevés sikerrel.

Kormányzati tisztségviselők becslései szerint Nigériában, amely Afrika legnagyobb kőolaj-kitermelője és -exportőre, naponta átlagosan 200 ezer hordó kőolaj tűnik el a vezetékeket megcsapoló tolvajok vagy a rongálások miatt.

Emiatt az olajvállalatok arra kényszerülnek, hogy rendszeresen vis maiort jelentsenek be a kőolaj- és földgázexporttal kapcsolatban.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában