Felgyújtották a Francia Nemzeti Bank épületét, rendőröket lincseltek Párizsban, tömegtüntetések a koronavírus-járvány kellős közepén

Ezt olvasta már?

Több mint 80 százalékos többséggel lett Armin Laschet a CDU új elnöke

A koronavírus-járvány miatt online tartott elnökválasztó kongresszuson aratott győzelme után levélben leadott szavazatokkal is megerősítették a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségében Armin Laschet...

Nincs megállapodás a magyar minimálbérről

Részletesen megtárgyalta, majd végül elutasította a februártól tervezett 4 százalékos – éves szinten mindössze 3,69 százalékos - minimálbéremelési javaslatot a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége....

Koronavírus – Leállították az oltási programot, az egyik vakcinával problémák vannak Svédországban

A Moderna amerikai cég körülbelül 2100 adag vakcináját tárolták nem megfelelő hőmérsékleten. Az említett oltóanyagokból viszont mintegy ezret már beadtak – közölték a tisztségviselők....

Már ötödik napja rekordokat dönt a halottak száma Portugáliában

Egymást követő ötödik napja ért el rekordot a koronavírus halálos áldozatainak száma Portugáliában. A portugál Egészségügyi Főigazgatóság (DGS) pénteki közlése szerint csütörtökön 234 halálesettel újabb...

A bonyolult francia politikatörténetben is furcsa tüntetés zajlott Párizsban. Egyrészt tüntettek országos médiumok, minden oldalról, Le Monde és Le Figaro is: a francia sajtószabadságért. Igen, Brüsszel ezzel kevesebbet foglalkozik, de egy új törvénnyel alapjában fogják korlátozni a tüntetésekről beszámoló újságírók munkáját. Mivel a rendőrök arcát sem lehet majd mutatni, a tüntetés egyik jelszava, szabad fordításban: fogjuk be a pofánkat. Ezen kívül tüntettek az új közrendvédelmi törvény ellen, sőt, mivel egy fekete rappert félig agyonvertek a héten a rendőrök, mert nem volt rajta a kötelező maszk, mondhatni, elsősorban a rendőri erőszak ellen. Voltak még a sárgamellényesek, és persze az erőszakos szélsőbaloldaliak is, akik megtámadták a rendőröket, akik könnygázzal oszlattak. A Le Monde előzetes beszámolója szerint bevándorlók is fognak tüntetni, mert a rendőrség a hét elején kiürített egy újabb illegális migránstábort Párizsban. A rendőrség szerint több tízezres, a szervezők szerint több mint százezres tüntetés van – volt, a drámai koronavírus-járvány kellős közepén. 

 A képek között – alatt cikkünket folyamatosan frissítettük.

A francia sajtószabadságért és a rendőri erőszak elleni tüntetés PárizsbanForrás: AFP/Thomas Coex

 A Le Figaro – utalva a járványveszélyre – különösen veszélyesnek minősítette a tüntetést, függetlenül attól, hogy ők maguk is részt vesznek, igaz, csak néhányan.

Forrás: AFP/Thomas Coex
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

 Tüntetők lövik a rendőröket. 

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

 A Bastille-nál – engedély nélkül – kinyitott egy palacsintaárus, irgalmatlan tömeg áll sorba crepe-ért és italokért. Egy tüntető azt mondta a Le Figaró riporterének: mindenki úgy csinál forradalmat, ahogy tud. Igaz, a palacsintaárus forradalmi heroizmusát némileg csökkenti, hogy természetesen pénzt kért mindenkitől. 

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

 Egymás ellen harcolnak a rendőrök és a tüntetők. 

Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt
Forrás: AFP/Thomas Coex
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Egyébként, több francia nagyvárosban is tüntettek, a nyár eleje óta szélsőbaloldali városvezetésű Bordeaux-ban két éve nem volt ekkora tüntetés a BFM TV szerint. (valamennyi kép Párizsban készült)

Forrás: AFP/Alain Jocard
Forrás: AFP/Alain Jocard
Forrás: AFP/Alain Jocard
Forrás: AFP/Alain Jocard
Forrás: AFP/Alain Jocard

Hogy nyugodtabbak legyenek az emberek, bejelentették, hogy a négy rendőr, aki a rappert agyba-főbe verte, továbbra is börtönben marad. 

Az egyik tüntető azt mondta a Le Figarónak – egy 55 éves mérnök – , hogy a franciák mindig kritizálják az afrikai diktatúrákat, de a tüntetők szerint példátlanul rendőrpárti, új közrendvédelmi törvénnyel Franciaország helyzete sem lesz jobb.

LEGÚJABB:

Fél hét körül a rendőrség úgy döntött, hogy kiürítik a Bastille teret, olyan nagy és erőszakos a tömeg, az Antifa aktivistái pedig folyamatosan dobálják a rendőröket. A belügyminisztérium hivatalos adatai szerint 46 ezer ember tüntet Párizsban, a szervezők a háromszorosáról beszélnek.

A legfrissebb információk szerint a Bastille sarkán levő Francia Nemzeti Bank épületét szélsőbaloldali tüntetők felgyújtották.

Forrás: AFP/Thomas Coex
Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

Miután a rendőrség bejelentette, hogy kiürítik a Bastille teret, a tér sarkán levő, híres párizsi éttermet is felgyújtották a magukat antikapitalistának mondó, radikális baloldali tüntetők.

FRISSÍTÉS:

Miután megjelentek a vízágyúk a Bastille-nál, a tömeg kimenekült a térről. A belügyminisztérium jelentése szerint Franciaországban a mai tüntetéseken összesen 37 rendőr sérült meg.

A belügyminisztérium nem sokkal este 8 óra előtt azt közölte, hogy Franciaországban 133 ezren tüntettek. A szervezők szerint ennél közel háromszor többen.

Az Unité SGP rendőrszakszervezet egyik vezetője, Linda Kebbab azt nyilatkozta, hogy a radikális tüntetők rendőröket lincseltek, vertek, közéjük Molotov-koktélokat dobtak.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

80 helyett csak 31 millió adag vakcinát szállít az AstraZeneca az uniónak az első negyedévben

Gyártási gondok miatt 60 százalékkal, 31 millió adagra csökkenti az első negyedévben az Európai Uniónak szánt vakcinaszállítmányokat az AstraZeneca brit gyógyszergyár - közölte egy...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -