Facebookosok ellenőrzik a Wikipédiát

Ezt olvasta már?

Ehhez egy mesterséges intelligencián alapuló programot dolgoztak ki a Meta programozói – írja a 24.hu. A Wikipédián ugyanis egyre több a hamis információ, mivel a netes tudástárba bárki bármit feltölthet. Két éve például óriási botrány kerekedett abból, hogy egy amerikai tinédzser 27 ezer bejegyzést írt egy olyan nyelven, amit nem is beszélt. A Wikipédia hitelességének visszaszerzése tehát rendkívül fontos lenne.

Elsősorban az idézeteket kell rendbe tenni, bár ezekből van a legtöbb, ezért a Mark Zuckerberg vezette vállalat egy olyan mesterséges intelligenciát használó programot fejlesztett ki, amely képes automatikusan megvizsgálni az idézeteket.

A program azonban nemcsak vizsgálódik, hanem képes alternatív hivatkozásokat is ajánlani, ha úgy ítélni meg, hogy a szövegnek rossz a forrása. A fejlesztők ehhez egy úgynevezett természetes nyelvi megértés (Natural Language Undersatnding) elnevezésű modellt használtak.

A szoftver, úgy tűnik, beváltotta a hozzá fűzött reményeket és az sem kizárt, hogy a jövőben már nemcsak a Wikipédiát szűrik majd vele, hanem a Facebookra feltöltött tartalmak és bejegyzések hitelességét is így ellenőrizhetik. Ezzel talán a Facebook félretájékoztatási problémáin is lehet majd segíteni.

Nyitókép: NurPhoto / Getty Images

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában