Ezt jelképezik a királynő temetése körüli szimbólumok

Ezt olvasta már?

A koporsóra a Royal Standardet, vagyis az uralkodó személyes zászlaját terítik. Erre helyezik az uralkodói szimbólumokat: az országalmát és a jogart – írja a CBS News.

Az országalmát az uralkodó megkoronázásakor nyújtják át. Az ékszer, amely 1661-ből származik, egy arany földgömböt formáz, amelyen egy kereszt van. Arra emlékezteti a királyt, vagy a királynőt, hogy hatalma isteni eredetű. A jogart szintén 1661 óta használják és az országalmával együtt szerepet kap majd III. Károly jövendőbeli koronázásán is.

Egy birodalom, több korona

Két koronát is használnak a királynő temetésén, illetve azt megelőzően. Ezek közül az első a skót korona, amely addig volt koporsóján, míg az Edinburgh-i St Giles székesegyházában felravatalozták. A birodalmi koronát, amelyet II. Erzsébet az 1953-as koronázásakor is viselt, akkor helyezik a koporsóra, amikor londoni ravatalozása megtörténik.

Két másik korona III. Károly koronázásakor kerül majd elő: Szent Eduárd koronáját Károly fejére helyezik majd, míg Kamilla, a királyi hitves az anyakirálynő koronáját kapja meg, melyben a Koh-i-Noor gyémánt is díszeleg. A gyémántot – a Historic Royal Palaces szerint – Viktória királynő az 1849-es első angol-szikh háborút lezáró lahori szerződés feltételeként kapta. Sokak szerint ugyanakkor

a gyémánt az indiaiaké és vissza kellene azt adni nekik.

Medve és kutyák is előkerülnek

A hivatalos szimbólumok mellett Paddington, egy mese medvekaraktere is a gyász hivatalos jelképévé vált. Ez annak köszönhető, hogy a platina jubileumát ünneplő királynő, az év elején, egy rövidfilmet forgatott Paddingtonnal, melyben megosztották egymással a lekváros szendvics iránti szenvedélyüket, Sok gyászoló épp azért plüss medvével vagy épp lekváros szendviccsel nyilvánítja ki együttérzését. A királyi kastélyokban dolgozó személyzet pedig fekete szalag vagy nyakkendő viselésével fejezi ki gyászát.

A királynő corgi kutyákat tartott egész életében: élete során összesen harmincat. Közülük kettő élt vele haláláig.

Ezért sok gyászoló plüss corgit hagy a Buckingham palota előtt

Bár a hatóságok azt kérték, hogy inkább csak virágokat vigyenek a gyászolók, de még azokat is csupán csomagolás nélkül helyezzék el a palota kapuja előtt. Azt is kérték, hogy lehetőleg ne kutyákkal látogassák meg a királyi emlékhelyet.

A zászló félárbócon marad

A temetéshez kapcsolódó szimbólum az Erzsébet halála óta félárbócra engedett zászló is. Ezt csak szeptember 10-11-én emelték újra a magasba, akkor amikor bejelentették az új uralkodó, III. Károly trónra lépését. Külföldön a brit követségeken kihelyezett könyvekben nyilváníthatnak részvétet akik szerették és tisztelték a néhai II. Erzsébet királynőt.

Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Jane Barlow

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában