Ezreket menekítenek Ausztráliában az elmúlt évtizedek legsúlyosabb árvizei miatt

Ezt olvasta már?

Harmadik napja szakad az eső Ausztrália legnépesebb államában, Új-Dél-Walesben, ahol a sok eső miatt áradnak a folyók. Tömeges evakuáció kezdődött, ugyanis az árvizek óriási károkat okoznak a környéken. A meteorológiai előrejelzések szerint az eső a következő napokban sem csillapodik. 

Az ausztrál hatóságok további ezreket terveznek kimenekíteni hétfőn Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt. “Meg kell erősíteni magunkat, ez a hét nagyon nehéz lesz” – mondta újságíróknak Glaydis Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke.

A szakadó eső következtében az állam számos részét elöntötte a víz, éles ellentétben az adott térségek egy évvel ezelőtti időjárási körülményeivel, amikor a hatóságok a szárazsággal és a katasztrofális bozóttüzekkel küzdöttek.

Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullottForrás: AFP/Saeed Khan

“Nem tudok arról, hogy az állam történetében valaha is hasonlóan szélsőséges időjárási körülmények lettek volna gyors egymásutánban, ráadásul egy világjárvány közepette” – mondta Berejiklian.

Sydneyben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa a kormányzati adatok szerint.

Eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteniForrás: AFP/Saeed Khan

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.

Ausztrália keleti partvidékén az előrejelzések szerint folytatódik a heves esőzés – közölte Jane Golding, a meteorológiai hivatal egyik tisztségviselője. Mint újságíróknak elmondta, Sydney nyugati felének egyes részeit az 1961 óta legnagyobb árvíz sújtja, és a zord időjárás várhatóan szerdáig is kitart.
Árvízi riasztást adtak ki a szomszédos Queensland egyes részeire is.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában