Ez áll a példátlan brit fegyverkezés hátterében

Ezt olvasta már?

Nagy-Britannia nemcsak a brexit kapcsán tud maga mögött nehéz éveket, hanem a védelmi szférája szempontjából is: gyakorlatilag egy évtizede komoly problémákkal küzd ezen a területen – fogalmazott az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa. Ugyanis, miközben a brit haderők állománya 25 százalékkal csökkent, az eszközbeszerzések szempontjából is keletkezett egy 13 milliárd fontos lyuk a költségvetésükben.

Az Egyesült Királyság a most bejelentett programmal részint ennek befoltozására biztosítana forrásokat, továbbá megpróbálja a 2020-as évtized elején egy átfogó stratégiai-biztonságpolitika, egy úgymond

védelmi felülvizsgálat keretében újratervezni a brit gépfegyveres erők képességeit,

amik már a jövő kihívásaira fognak reagálni. Ezek között olyan költségigényes területek szerepelnek, mint az űreszközök fejlesztése – infokommunikáció, műhold –, vagy a kiberképességek megerősítése egy offenzív támadóképességeket is biztosító parancsnokság létrehozásával, valamint a brit nukleáris arzenálnak a folyamatos modernizálása, vagy épp a mesterséges intelligencia kutatását célzó befektetések.

Csiki Varga Tamás szerint

első lépésben már az is nagy eredmény lesz, ha meg tudják állítani a gyengülést, lecsúszást,

miután jelenleg már olyan „kellemetlen” megállapodásokat kell valahogyan tető alá hozniuk, hogy például a brit haditengerészetnek az egyetlen kórházhajóját megtartsák-e rendszerben, vagy sem, és amennyiben igen, az ehhez szükséges forrásokat hogyan teremtsék elő.

Azok a modernizációs fejlesztések, amikre most Nagy-Britanniának szüksége van – elsősorban az új technológiai kihívásokra reagálandó –, kifejezetten hosszú távú programok, amit az említett stratégiai felülvizsgálat hivatott szolgálni, kitekintve költségvetési szempontból, mert anélkül el sem képzelhetők az ilyen típusú fejlesztések. Azonban az első lépés, hogy a lecsúszást meg tudják állítani – ismételte meg a szakértő.

Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában