EU-biztos: mindenki csökkentse télen a beltéri hőmérsékletet – videó

Ezt olvasta már?

Thierry Breton francia politikus arra kérte az európaiakat, hogy nyáron ne használják túl sokat a légkondicionáló berendezéseket, télen pedig pár fokkal csökkentsék a lakásban a hőfokot annak érdekében, hogy elérhetővé váljon az Európai Unió által kitűzött gázfogyasztási cél – írja a V4NA hírügynökség. Az uniós biztos elmondása alapján komoly energiahiány esetén sor kerülhet arra, hogy mind a 27 uniós tagállamot kötelezi Brüsszel a fogyasztás 15 százalékos csökkentésére, ám ezt az intézkedést az egyes országok exportkapacitásához igazítják majd és a megtakarított gázmennyiséget a rászoruló országok felé irányítják.

Brüsszel komoly erőfeszítéseket vár minden uniós állampolgártól – a kérést a belső piacért felelős európai uniós biztos, Thierry Breton tolmácsolta a lakosság felé a BFMTV-nek adott interjújában.

A francia politikus arra kérte a francia és európai lakosokat, hogy nyáron mérsékelten használják a légkondicionálót, télen pedig mindenki csökkentse otthonában a hőmérsékletet 2-3 fokkal annak érdekében, hogy az elkövetkező hónapokban ne legyen fennakadás az energiaellátásban.

A V4NA szerint a francia politikus kiemelte, hogy

egyelőre nem kötelező a háztartások hőmérsékletének csökkentése, csak erősen ajánlott, ám hozzátette, hogy idővel majd az is kiderül, hogy kötelezővé teszi-e az Unió a fent említett intézkedéseket.

A La Voix du Nord nevű helyi lap értesülései szerint a minden francia lakost érintő intézkedésekre azért van szükség, hogy teljesíteni tudják az Európai Unió azon célkitűzését, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentsék az energiafogyasztást az elmúlt öt év átlagfogyasztásához képest. Az Európai Unió energiaügyi miniszterei július 26-án Brüsszelben egyeztettek arról, hogy az orosz szállítások újabb drasztikus visszaesése után összehangoltan csökkentik gázfogyasztásukat, így kívánják megelőzni, hogy gáz-és villanyfogyasztási kvóta kerüljön bevezetésre.

Forrás: shutterstock

Francia sajtóértesülések szerint a 15 százalék nem véletlenszerűen lett kiválasztva, Thierry Breton Japán példáját említette, ahol a fukusimai katasztrófa után a vezetés úgy döntött, hogy egy időre leállítja az atomerőműveket.

A japánok ekkor tűzték ki célul a lakossági energiafogyasztás 15 százalékkal való csökkentését, amit úgy értek el, hogy a háztartásokban télen 2-3 fokkal csökkentették a hőmérsékletet.

A francia politikus szerint tehát a dolog megvalósítható, de mindenkinek fegyelmezettnek kell lennie.

Az uniós biztos elmondása alapján komoly energiahiány esetén sor kerülhet arra, hogy mind a 27 uniós tagállamot kötelezi Brüsszel a fogyasztás 15 százalékos csökkentésére, ám ezt az intézkedést az egyes országok exportkapacitásához igazítják majd és a megtakarított gázmennyiséget a rászoruló országok felé irányítják.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában