Erőszakos tüntetések voltak Párizsban

Ezt olvasta már?

Erőszakba torkolltak a május elsejei tüntetések Párizsban, a rendőrség könnygázzal oszlatta a feketébe öltözött, üzleteket fosztogató, kormányellenes anarchisták tömegét – közölte vasárnap Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren.

Franciaország-szerte ezrek vonultak ki a május elsejei tüntetésekre a fizetések emelését követelve és a nemrég újraválasztott Emmanuel Macron államfő tervezett nyugdíjreformja ellen tiltakozva. A tüntetések a legtöbb helyen békések voltak, csak a fővárosban, Párizsban szabadultak el az indulatok, ahol a belügyminiszter közlése szerint vasárnap estig 29 embert állítottak elő. Az összecsapások a tüntetők és biztonságiak között a párizsi belvárosban, a République, valamint a Nation téren törtek ki.

Az úgynevezett Fekete Blokk anarchistái egyebek között kifosztották a McDonald’s egyik éttermét és feldúlták több, ingatlanközvetítő cég irodáját, ablakokat törtek be és szemeteskosarakat gyújtottak fel. A rendőrség szerint a tüntetők a lángokat megfékezni próbáló tűzoltókat is megtámadták. A karhatalom könnygáz bevetésével válaszolt a rendbontásra. A hatóságok szerint mintegy 250 tüntetést szerveztek a francia nagyvárosokban. A fővárosban a szakszervezetek menetéhez jórészt baloldali politikusok és környezetvédő aktivisták is csatlakoztak. A tüntetések transzparensein egyebek között „Nyugdíjba vonulás még az artrózis előtt”, „60 évesen nyugdíjba, árakat befagyasztani” és „Macron, mondjon le!” feliratok voltak olvashatók.

A jelszavak arra a tervezetre utaltak, miszerint az újraválasztott Macron 62 évről 65 évre emelné a nyugdíjkorhatárt. Emmanuel Macront a hivatalos végeredmények szerint a szavazatok 58,54 százalékával választották újra az április 24-i második elnökválasztási fordulóban.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában