Erdogan ajánlatot tett Putyinnak a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban

Ezt olvasta már?

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Ankara közvetítését az orosz katonai erők által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult válság megoldása érdekében.

“Erdogan elnök bejelentette, hogy Törökország szívesen játszana közvetítő szerepet a zaporizzsjai nukleáris erőmű körül kialakult helyzetben, hasonlóan ahhoz, ahogy a gabonaexporttal kapcsolatos megállapodás létrejöttét elősegítette”, amikor a gabona elszállítását akadályozta a háború – fogalmazott a török elnök közleménye.

Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (IAEA) képviselőinek jelenléte ellenére az ukrán csapatok péntek éjszakai támadásuk során megkísérelték visszafoglalni a zaporizzsjai atomerőművet. Moszkva szerint az ukrán haditengerészet több mint 250 katonája megpróbált partra szállni a dél-ukrajnai létesítmény melletti tó partján éjjel 11 óra környékén.

Az előző orosz hadijelentés szerint pénteken, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója látogatásának reggelén is meghiúsult két összehangolt ukrán partraszállási kísérlet az erőmű közelében.

Az IAEA azért küldött delegációt a héten az atomerőműhöz, mert attól tartanak, hogy az ottani harcok fokozódása egy Csernobil-típusú nukleáris balesethez vezethet Európa legnagyobb nukleáris létesítményében.

Szombat hajnalban az atomerőműben ismét áramszünet volt, mivel a folyamatos tüzérségi támadásban megsemmisült az egyik fontos elektromos vezeték, és a lövések mélyen behatoltak a létesítmény körüli területre is – jelentették az oroszbarát helyi hatóságok szombaton.

“A Dnyeprovszkaja elektromos vezetéket eltalálták. Az atomerőmű saját áramellátásra kapcsolt” – írta Vladimir Rogov, a Kreml által kinevezett regionális közigazgatási vezetés egyik tagja Telegram-fiókján, hozzátéve, hogy az egyik akna a két reaktor közötti területen csapódott be.

Friss interjúnk az ukrajnai atomerőművekről:

[embedded content]

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában