Ennyien menekültek el eddig Ukrajnából

Ezt olvasta már?

Már több mint 1,2 millióan menekültek el Ukrajnából, de számuk tovább fog növekedni – mondta az Európai Bizottság elnöke szombaton a spanyol miniszterelnökkel folytatott madridi megbeszélését követően.

Ártatlan nőkről, gyerekekről, férfiakról beszélünk, akiknek el kell menekülniük Putyin borzalmas háborúja elől, és azonnali segítségünkre van szükségük

– jelentette ki Ursula Von der Leyen Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az uniós vezető hangsúlyozta a tagállamok által tanúsított szolidaritást, kiemelve az Ukrajnával határos országokat, köztük Magyarországot, és felhívta a figyelmet, hogy ezeknek az országoknak is szükségük van támogatásra.

Büszkeség kijelentenem, hogy az EU megmutatta egységét, elszántságát és szolidaritását 

– fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke kiemelte: Putyin háborúja hatással lesz az európai gazdaságra és az európaiakra is – hangsúlyozta.

Példaként beszélt Spanyolországról, ahol jelentős a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya, és prioritásnak nevezte az Ibériai-félsziget energetikai összeköttetésének kidolgozását az unió többi részével.

Mint mondta, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek március 10-én és 11-én esedékes informális találkozóján emellett arról is szó lesz, hogy miként segítsék azokat a fogyasztókat, akiknek nehézséget jelent energiaszámláik fizetése.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában