Elszigetelik az ausztráliai Sydneyt, Dél-Koreában rekordot döntött a napi fertőzésszám

Ezt olvasta már?

Mintegy hetven koronavírusgóc miatt utazási tilalmat rendeltek el vasárnap Sydneybe Ausztrália többi államából és területéről, Dél-Koreában pedig rekordot döntött az új fertőzöttek száma.

Az Ausztráliai Fővárosi Terület – ahol a főváros, Canberra található – felszólította a lakosait, hogy ne utazzanak az ország legnépszerűbb, ötmilliós városába, ellenkező esetben két hét karanténnal kell számolniuk.

Védőmaszkot viselő nő az ausztráliai Sydney néptelen utcáján.Forrás: AFP/Peter Parks

Victoria és Queensland állam, valamint az Északi Terület hétfőtől tiltotta meg a beutazást a Sydneyből érkezőknek. A queenslandi rendőrség visszaállítja a Sydneyt is magában foglaló Új-Dél-Wales állammal közös határán a közúti ellenőrző pontokat.

Karácsony előtt szigorú karanténba helyeztek mintegy negyedmillió embert Sydney északi tengerpartján, ahol a járvány terjed.

Gladys Berejiklian, Új-Dél-Wales miniszterelnöke közölte, hogy Sydney többi részében is korlátozzák a gyülekezést, és maszkviselésre szólította fel a sydneyi agglomeráció lakóit.

E hétig Ausztráliában nem terjedt a vírus, a legtöbb korlátozást feloldották karácsony előtt. A sydneyi karantén viszont káoszba döntötte a karácsonyi ünnepekre tervezett utazásokat.

A határok lezárásának, karanténintézkedéseknek, a széleskörű szűrésnek és a társas távolságtartásnak köszönhetően Ausztrália elkerülte a legrosszabbat, mintegy 28 ezer 100 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 nevű vírus, és 908-an haltak meg. A sydneyi vírus eredete ismeretlen, a géntesztek amerikai vírustörzsre engednek következtetni.

Néhány járókelő sétál az utcán a Victoria állambeli Melbourne-ben a koronavírus-járvány idején.Forrás: MTI/EPA-AAP/James Ross

Dél-Koreában is romlik a járványhelyzet

Dél-Koreában rekord számú – 1097 – új koronavírus-fertőzöttet jelentettek vasárnap, közülük 188-an egy börtönben fertőződtek meg.

Öt napja immár 1000 fölött van a napi új fertőzöttek száma, és egyes orvos szakértők és politikusok a kormányt bírálják, amiért enyhített a társas távolságtartás szabályain. A következetes kontaktkövetés és tesztelés révén a világjárvány elején Dél-Korea sikeres országnak számított, de a járvány kiújulása miatt immár kevés a kórházi ágy.

Egymástól biztonságos távolságra állva várakoznak emberek a dél-koreai Szöulban.Forrás: MTI/AP/Ri Dzsin Man

Szombat estig 49 ezer 665 embert fertőzött meg a koronavírus Dél-Koreában, és 674-en haltak bele a vírus okozta szövődményekbe a koreai közegészségügyi és járványügyi központ (KCDA) adatai szerint.

A dél-koreai gyógyszerellenőrzési hivatal várhatóan a jövő év elején engedélyezi a brit AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinát, és februárban vagy márciusban kezdődnek a védőoltások – közölte Csung Szje Kjun miniszterelnök. A kormány tárgyal a Pfizerrel, a Modernával, a Johnsson & Johnsonnal, valamint a Janssennel is Covid-ellenes vakcinákról.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img