Elhunyt a szovjet pártfőtitkárok személyi orvosa

Ezt olvasta már?

1987 és 1990 között egészségügyi miniszterként vaszkuláris központok hálózatának fejlesztésébe kezdett az országban. A szívinfarktusos betegek kezelésének és a fibrinolizin alkalmazásával történő vérrögoldásnak általa kidolgozott módszere nemzetközileg elismert volt. Az általa kifejlesztett trombolitikus terápiáért 1982-ben megkapta Lenin-rendet.

Brezsnyevtől Gorbacsovig a Szovjetunió Kommunista Pártja főtitkárainak személyi orvosa volt. Ezt a funkcióját Borisz Jelcin orosz elnök mellett is megőrizte, s emellett hazája politikai, kulturális és katonai elitjének számos más ismert személyiségét is kezelte. Az erről szóló történeteket 2012-ben jelentette meg Így mentek el a vezérek – A Kreml főorvosának feljegyzései című bestsellerben.

Utolsó éveiben az orosz nemzeti kardiológiai kutatóintézet tiszteletbeli igazgatója volt. A 92 esztendősen eltávozott orvos a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja volt.

Nyitókép: Orosz kommunisták koszorúzási ünnepségen vesznek részt Joszif Visszarionovics Sztálin néhai szovjet diktátor sírkövénél a moszkvai Kreml fala mellett 2021. március 5-én. MTI/EPA/Makszim Sipenkov

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img