Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a Beatles-terrorcsoport egyik tagját

Ezt olvasta már?

Életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki pénteken az Egyesült Államokban egy szövetségi bíróság a Beatles néven hírhedtté vált, négytagú terrorcsoport egyik dzsihadistájára, Alexanda Amon Kotey-ra.

Az eredetileg brit állampolgárságú Kotey-t Szíriában fogták el 2018 januárjában. Ahhoz az Iszlám Államhoz tartozó négyfős terrorcsoporthoz tartozott, amelyet tagjai erős angol akcentusa miatt neveztek el „Beatles-csoportnak”. A terroristák 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélymunkást ejtett túszul Szíriában.

Áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten. Az áldozatok között volt az amerikai Jim Foley újságíró – akinek lefejezését videóra vették és megjelentették a világhálón-, a szintén újságíró amerikai-izraeli Steven Sotloff, és két amerikai segélymunkás, Peter Kassig és Kayla Mueller is.
Kotey-t és El Shafee Elsheikh nevű társát 2020 októberében szállították át az Egyesült Államokba, miután az Egyesült Királyság megfosztotta őket brit állampolgárságuktól és hozzájárult a kiadatásukhoz. Tavaly szeptemberben Kotey bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt négy amerikai túsz meggyilkolásának vádjában, illetve elismerte felelősségét abban is, hogy túszul ejtettek és megkínoztak mintegy húsz nyugati állampolgárt.Elsheikh ügyében is kimondták már a vádlott bűnösségét, az ítélethirdetés nyáron várható.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában