Elbukott az új kormány elleni bizalmatlansági indítvány Franciaországban

Ezt olvasta már?

A kezdeményezést mindössze 146 képviselő támogatta az 577 fős francia nemzetgyűlésben. Elfogadásához 289 támogató szavazatra lett volna szükség. A dokumentumot a zöldekből, kommunistákból, szocialistákból és radikális baloldaliakból álló Nupes baloldali szövetség terjesztette be.

A Nupes alsóházi vezetője, Mathilde Panot azt állította, hogy Macron a lobbisták elnöke. Az indítványt a tiltakozás eszközének nevezte, amely emlékeztet arra, hogy sok választó szerint Macron az üzleti világot képviseli a küszködő munkások helyett.

A konzervatív Köztársaságiak és a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés előre jelezte, hogy nem fogja támogatni a bizalmatlansági indítványt.

Macront sokan bírálták az elmúlt napokban az Über-botrány miatt. Nemzetközi oknyomozó újságírók korábban arról cikkeztek, hogy Macron még gazdasági és pénzügyminiszterként támogatta az Übert, és intenzív kapcsolatot ápolt annak vezérigazgatóival és lobbistáival.

Élisabeth Borne francia kormányfő ezzel szemben politikai taktikázásnak nevezte a bizalmatlansági indítványt, amely olyan képviselők eszköze, akik “dühösek a történelemre”, mert már nem ők vannak hatalmon.

A Nupes az alsóház legerősebb ellenzéki ereje, és 151 mandátummal rendelkezik.

Macron Együtt! elnevezésű szövetségének a júniusi választások után már csak 250 képviselője van a nemzetgyűlésben.

Párizs, 2022. július 11.
Élisabeth Borne francia miniszterelnök a nemzetgyűlés párizsi üléstermében a kormány ellen a baloldali szövetség, a NUPES által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájában 2022. július 11-én.
MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Élisabeth Borne francia miniszterelnök a nemzetgyűlés párizsi üléstermében. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Nyitókép: Élisabeth Borne francia miniszterelnök a nemzetgyűlés üléstermében a kormány ellen a baloldali szövetség által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitájában 2022. július 11-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában