Éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el több olasz régióban

Ezt olvasta már?

A járványhelyzet súlyosbodása miatt szigorú kijárási tilalmat rendeltek el Lombardia és Campania régiójában Olaszországban.

Giuseppe Sala milánói polgármester bejelentette, hogy a koronavírus-járvány kritikus helyzete miatt csütörtöktől kijárási tilalom lép életbe Olaszország tízmilliós Lombardia régiójában este tizenegy órától reggel ötig, az intézkedés egyelőre a következő három hétre érvényes. Más olasz tartományokban is szigorításra készülnek, Campaniában péntektől érvényes a kijárási tilalom.

Giuseppe Sala videoüzenetben hangoztatta, hogy ismét elérkezett a pillanat, amikorpragmatikusan kell fellépni a járványgörbe emelkedése miatt.

Az 1,3 millió lakosú Milánó polgármestere kritikusnak nevezte a fertőzés terjedésének ütemét. Az éjszakai tilalom részleteit szerdán közlik az önkormányzatok és a prefektúrák egyeztetése alapján.
Az eddigi információk szerint 23 órától reggel 5-ig tilosnak számít az utcán tartózkodás, hacsak nem munkavégzés miatti vagy sürgős egészségi okból történő közlekedésről van szó.

A tartomány területén szombaton és vasárnap be akarják zárni a kereskedelmi központokat, kivéve az élelmiszert áruló üzletláncokat.

Új koronavírus és hepatitis C vírus együttes szűrővizsgálatához állnak sorban a milánói Cadorna pályaudvar előtt 2020. október 19-énForrás: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A tízmillió lakosú Lombardia volt az első jelentős gócpont Európában, ahol a járvány február 20-ától terjedni kezdett. Eddig 127 ezren betegedtek meg.

Az utóbbi egy hét alatt megközelítette a háromezret a naponta kiszűrt új fertőzöttek száma. Az új esetek felét Milánó városának területén regisztrálják. A milánói kórházak telítettségét már vasárnap kritikusnak nevezte Walter Bergamaschi, a helyi közegészségügyi hivatal vezetője, miután az egy nap alatt elvégzett tesztek és a kiszűrt fertőzöttek aránya megközelítette a tíz százalékot.

Kedd reggel már harminc betegnek nem volt kórházi helye sem a Covid-19-es, sem más osztályokon. A következő napokban megnyitják a tavasszal a milánói vásártéren kialakított járványkórházat.
Szakértők szerint Milánó városa „kiemelt járványbetegnek” számít népsűrűség és az emberek közötti kapcsolatok gyakorisága miatt.

A számítások szerint szigorítás nélkül október végére a tartományi kórházakban kezeltek száma eléri a négyezret, és hatszázan lesznek intenzív osztályon.

Az olasz kormány október 13-án, majd vasárnap este jelentett be korlátozásokat, de az esetleges további szigorítást a tartományokra bízta a helyi járványgörbe alakulása szerint.

Az ötmilliós Campania tartomány elérte a napi kétezer kiszűrt beteget, és szintén kedden be is jelentette a kijárási korlátozás bevezetését. Veneto kormányzója új egészségügyi intézkedéseket jelentett be a gyorstesztek számának növelésével.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában