Egyre több civil áldozata van a háborúnak, az oroszok kazettás bombákat is bevetnek

Ezt olvasta már?

Az EU felfüggeszti a határokon átnyúló együttműködéseit Oroszországgal és Fehéroroszországgal

Válaszul az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra, az Európai Bizottság azonnali hatállyal felfüggesztette az Oroszországgal és szövetségesével, Fehéroroszországgal folytatott együttműködést az Európai Szomszédsági Eszköz határokon átnyúló együttműködési programjaiban (ENI-CBC), valamint, a régiók együttműködését elősegítő Interreg-program balti-tengeri régióját célzó projektjeiben – tájékoztatott a brüsszeli testület pénteki sajtóközleménye.

Az Oroszországgal közös nyolc program teljes uniós finanszírozása 178 millió, míg a Fehéroroszországgal közös két programé 257 millió euró az 2014-2020 közötti időszakra.A döntés értelmében a kifizetéseket nem folyósítják a két országnak. Az új, 2021-2027-es időszak projektjeiben a két országgal történő együttműködést szintén felfüggesztik.

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette azt is, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel történő együttműködést a kutatás, a tudomány és az innováció területén.

A Bizottság a Horizont Európa 95,5 milliárd euró költségvetésű kutatási és innovációs program keretében nem köt új szerződéseket és megállapodásokat orosz szervezetekkel. E programban jelenleg nincs olyan, folyamatban lévő projekt, amelyben orosz szervezetek részt vennének. Négy orosz kutatószervezet részvételével, több projektre vonatkozó támogatási megállapodás előkészítése zajlott, de a Bizottság a felfüggesztés mellett döntött.

A kisebb összköltségvetésű – 79 milliárd eurós – Horizont 2020 program 86 projektjében jelenleg 78 orosz szervezet veszt részt. A Bizottság felfüggeszti a meglévő szerződések értelmében történő kifizetéseket is.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában