Egyre nagyobb a baj: így még nem támadták egymást az oroszok és az amerikaiak

Ezt olvasta már?

Lavrov már nyugati hadüzenetekről beszél, Blinken pedig a gabonával kapcsolatban tett kemény kijelentéseket.

Lavrov pénteken elutasította a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20 csoport külügyminisztereinek találkozóján elhangzott, az ukrajnai háborúval kapcsolatos nyugati bírálatokat, “őrjöngőnek” minősítve őket, és korholta Oroszország ellenfeleit, amiért “elrontották a globális gazdasági kérdések megoldásának lehetőségét”.

A házigazda Indonézia sürgette a G20-at, hogy tagjai igyekezzenek megoldást találni az ukrajnai konfliktusra a találkozón, ahol viszont az Oroszország indította háború legádázabb bírálói egy teremben ültek Moszkva vezető diplomatájával.

Agresszorok, megszállók, (…) sok mindent hallottunk ma– mondta Lavrov az újságíróknak. Szerinte a nyugatiak “szinte azonnal, amint átvették a szót a találkozón, az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Oroszország fékevesztett bírálatába fogtak”. “A vita során a nyugati partnerek elkerülték a G20 mandátumának követését, nem foglalkoztak a világgazdaság kérdéseivel” – tette hozzá Lavrov.

Moszkva szerint a Nyugat kísérlete, hogy a modern idők legszigorúbb szankcióival elszigetelje, gazdasági háború meghirdetéséhez hasonlít, és Oroszország mostantól Kína, India és más, Nyugaton kívüli hatalmak felé fog fordulni.

Lavrov kifejtette, ha a Nyugat azt akarja, hogy Ukrajna legyőzze Oroszországot, akkor nincs miről beszélni a Nyugattal, amely szerinte megakadályozza Kijevet abban, hogy keresse a békeszerződés lehetőségét.

Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, mikor kerülhet sor ilyen megbeszélésekre – jelentette ki az orosz tárcavezető.

Szergej Lavrov nem volt jelen, amikor ukrán kollégája, Dmitro Kuleba – online – beszédet intézett a G20 csoport diplomáciai vezetőihez.

Forrás: Sputnik via AFP/Pavel Lisitsyn

Az amerikaiak válaszoltak 

Az Egyesült Államok külügyminisztere a találkozón felszólította Oroszországot, hagyjon fel az ukrajnai gabona exportjának akadályozásával.

Antony Blinken a kétnapos találkozó pénteki, zárt ajtók mögötti plenáris ülésén az élelmiszer- és energiabiztonság témájában szólalt fel. Egy neve elhallgatását kérő nyugati, az eseményen résztvevő diplomata szerint egyenesen orosz hivatali partnerének, Szergej Lavrovnak címezte szavait.

“Orosz kollégáinkhoz szólok: Ukrajna nem a maguk országa. A gabonája nem a maguké. Miért vonják blokád alá a kikötőket? Engedniük kell a gabonaszállítást! – számolt be a felszólalásról a diplomata, aki hozzátette azt is, hogy az amerikai tárcavezető nem volt hajlandó külön is egyeztetni Lavrovval.
“Oroszország a probléma forrása, az Egyesült Államok pedig a megoldásra összpontosít” – idézte a diplomata Blinken szavait.

Az amerikai tárcavezető Retno Marsudi indonéz külügyminiszterrel folytatott megbeszélésén is szó volt Oroszországról, amelynek során leszögezte: a koronavírus-járvány következményei még mindig érezhetők világszerte, és “az Ukrajna elleni orosz agresszió sajnos még az eddiginél is jobban megnehezíti a dolgokat”.

Lavrov a maga részéről kifogásolta, hogy az egyeztetések “azonnal eltértek a tárgytól”, és elutasította azokat az “őrült kritikákat”, amelyeket a találkozón a nyugati országok Oroszország felé fogalmaztak meg.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában