Egyre messzebbre jut az Északi Áramlatból kiömlött gáz metánfelhője

Ezt olvasta már?

Az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatóak, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

Hétfőn tenger alatti robbanásokat észleltek a térség közelében. Több ország szabotázst emlegetett az incidens kapcsán. Bár a feltételezett rongálások idején egyik vezeték sem volt használatban, mindkettő fel volt töltve gázzal, amely most a Balti-tengerbe ömlik.

Koppenhága szerdai becslése szerint a vezetékekben található gáz több mint fele már elszivárgott, a maradék pedig vasárnapig eltűnhet a rendszerből.

A levegőminőséggel kapcsolatos kutatásokat végző Nilu független norvég intézet szimulációja alapján a metánfelhő hétfő óta több svéd és norvég régió fölött átvonult, és még az Egyesült Királyságot is elérte. Becslések szerint közel 80 ezer tonna metán szökhetett ki a megrongálódott vezetékekből, négyszer annyi, mint a norvég olaj- és gázszektor éves kibocsátása. Norvégia az egyik legnagyobb szénhidrogén-termelő Európában.

Bár szakértők szerint a metán nem jelent közvetlen veszély az emberi egészségre, légkörbe kerülése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában