Egyre cifrább a helyzet Kirgizisztánban

Ezt olvasta már?

Csak három szakorvos maradt, működésképtelen a Jahn Ferenc Kórház egyik belgyógyászati osztálya

Három szakorvos maradt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet II. Belgyógyászati Osztályán, így a II. Belgyógyászati Osztály és Gasztroenterológia Osztály működésképtelenné vált – ez derül ki abból...

Szlovákia kétmillió adag orosz vakcinát rendelt

Szlovákia kétmillió adag koronavírus elleni Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén - jelentette...

Szlovákia is bevásárol a Szputnyik V-ből, az első adag meg is érkezett

Szlovákia kétmillió adag, koronavírus-elleni Szputnyik V orosz vakcinát vásárolt. Az első szállítmány hétfő este érkezett meg Kassára a szlovák hadsereg különgépén - jelentette be...

Joe Biden a családja korrupciógyanús ügyeiben érintett tanácsadót akar uniós nagykövetnek küldeni

Mark Gitenstein volt bukaresti amerikai nagykövet, Joe Biden elnök közeli barátja és egykori tanácsadója lehet az Amerikai Egyesült Államok új, az Európai Unióhoz akkreditált...

Erkin Aszrandiev az idén februárban lett miniszterelnök-helyettes, de a kormány sajtószolgálatának közleményéből ítélve most ő vezeti a kabinetet, miután kedden lemondott Kubatbek Boronov kormányfő.

A kabinet sajtószolgálata szerint a kormány ülésén több kérdést is megvitattak, a többi között az őszi-téli fűtési szezonhoz való előkészületekről, a koronavírus-járvány terjedése elleni harcról és költségvetési kérdésekről volt szó.

Omurbek Szuvanalijev, a nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy Szooronbaj Dzsejenbekov államfő és Kubatbek Boronov holléte nem ismert, és a tüntetések kezdete óta ők nem jelentek meg a nyilvánosság előtt. Szuvanalijev szerint

a hatóságok biztonsági megfontolásokból lezárták az országhatárokat.

Az államfő sajtószolgálata ugyanakkor tudatta csütörtökön, hogy Dzsejenbekov a fővárosban, Biskekben tartózkodik, és ellátja az elnöki teendőit.

Kirgizisztánban vasárnap parlamenti választásokat tartottak, amelyeken az államfőhöz közel álló pártok kerültek be a törvényhozásba, de a választáson induló 16 párt közül 11 közölte, hogy nem ismeri el az eredményeket. Tömeges tüntetések kezdődtek Biskekben és több vidéki nagyvárosban, a tüntetők elfoglalták a kormány székházát, az elnöki hivatalt, a parlament és a biskeki polgármesteri hivatal épületét, kiszabadították a börtönből több elítélt politikust.

Két ellenzéki pártszövetség is koordinációs testületet alakított, és mindkettő igényt tart a miniszterelnöki tisztségre. Az egyik jelöltet, Szadir Zsaparovot – akit ugyancsak a tüntetők szabadítottak ki a börtönből – az egyik koordinációs tanács javaslatára választotta meg kormányfőnek a parlament, de a másik ellenzéki pártszövetség nem ismeri el őt miniszterelnöknek. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy egy harmadik ellenzéki csoportosulást is saját emberét akarja miniszterelnöknek, így Zsaparovon kívül Tilek Toktogazijev és Omurben Babanov is vezetni akarja a kormányt.

A leköszönő parlament időközben két csonka parlamentre vált szét, de egyik sem a törvényhozás termében tartja meg üléseit, mert azt a tüntetők megrongálták. Az egyik csonka parlament csütörtökre virradóra ülésezett egy biskeki szállodában, de negyven képviselőjével nem volt határozatképes, a kabinet megválasztásához ugyanis 61 fős többségre van szükség. Az államfő menesztéséhez sem volt elegendő a létszám.

Úgy fest, hogy a hatalmi vákuum ellenére az országban a központi bank engedélyével működnek már a kedden bezárt pénzügyi intézmények. Az üzleti szféra ugyanis arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a bankok és adóhivatalok zárva maradnak, élelmiszerhiány alakulhat ki a 6,5 milliós közép-ázsiai országban.

A kirgiz politikai elemzők zöme úgy látja, hogy

jelenleg teljes a politikai zűrzavar,

önjelölt és másodrangú pártok önkényesen és gátlás nélkül ragadnak meg és osztanak el maguk között különféle tisztségeket az országos és önkormányzati hatalmi szervekben. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint ismeretlenek ellenőrzése alá került több tucat vállalat, bánya és más ipari létesítmény is.

Szooronbaj Dzsejenbekov államfő azt mondja ugyan, hogy próbál úrrá lenni a kaotikus helyzeten, tárgyal a pártokkal, elemzők szerint azonban elszigetelődött, és a jövője bizonytalan, tekintettel arra, hogy az elmúlt 15 évben már két államfőt buktattak meg Kirgizisztánban.

Nyitókép: MTI/AP/Vlagyimir Voronyin

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Változtatott nyitási tervén Ausztria

Ausztriában csak az éttermek kerthelyiségei nyithatnak ki húsvét előtt, továbbá engedélyezik az ifjúsági sporttevékenységet szabadtéren, de a részvétel feltétele a negatív koronavírus teszt lesz...

Éttermi munka megváltozott munkaképességgel: a járványban nekik különösen nehéz

Levesek és főzelékek Az erőleves gyógyír testnek és léleknek, céklás verzióban különösen Levesek és főzelékek...

Gödöllőn nyitott új egységet a Paletta, főszerepben a fánk és a taco

Megúszós sütik Krémes finomság, ha gyors édességre vágytok Brutális fogások Jobb,...

Egy fiatal pár megnyitotta Budapest egyik legjobb kínai éttermét, főszerepben a töltött batyuval

Levesek és főzelékek Csirkepöri bő lére eresztve 😉 Fantasztikus desszertek A...

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország | Street Kitchen

A pogácsa mindig nyerő! A kókuszcsók egyáltalán nem macerás édesség Pár éve...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -