Egymás fejét vágták le a rabok a túlzsúfolt guatemalai börtönben

Ezt olvasta már?

Legalább hét embert meggyilkoltak Guatemalában egy börtönlázadás során szerdán – közölték a latin-amerikai állam hatóságai.

Tűzoltók a guatemalai börtönnél május 19-én, miután 6 embert lefejeztek a rabokForrás: AFP/Alexis Morales

A rendőrség tájékoztatása szerint a lefejezett áldozatokat a Quetzaltenango államban található Cantel település túlzsúfolt fegyintézetének belső udvarán találták meg. Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás arról számolt be, hogy ezek a gyilkosságok helyi bandák és kábítószerkereskedők összetűzéseire vezethetők vissza.

A canteli fegyintézetben jelenleg 2252 fegyenc raboskodik, ami duplája a létesítmény kapacitásának. A guatemalai büntetésvégrehajtási hatóság szerint az ország 21 börtönében 25 122 ember van rácsok mögött, ami szakértők szerint 370 százalékos túltelítettséget jelent.

Nem példa nélküli az eset

Az utóbbi években több véres börtönlázadás is történt a közép-amerikai országban. Az egyik legjelentősebb 2016-ban tizennégy ember életét követelte. Az EFE spanyol hírügynökség felidézte, hogy az akkori halálos áldozatok között volt a befolyása miatt a helyi “börtönök királyaként” emlegetett Byron Lima Oliva egykori katona is, aki 1998-ban meggyilkolta Juan José Gerardi püspököt két nappal az után, hogy az egyházi vezető átfogó beszámolót tett közzé a hadseregnek a guatemalai polgárháborúban elkövetett atrocitásairól.

Guatemala a világ 15 legerőszakosabb országa közé tartozik, tekintettel a rivalizáló kábítószerkereskedők és bűnbandák üzelmeire.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img