Egyesek már a Chelsea eltávolítását követelik az angol Premier League-ből

Ezt olvasta már?

Az Oroszország ukrajnai inváziója miatti felháborodás egyik „járulékos áldozata” lehet a Chelsea csapata.

Hiába próbált – nem túl hangosan – elhatárolódni Vlagyimir Putyin háborújától a klub milliárdos tulajdonosa, Roman Abramovics, eredményes volt egy brit munkáspárti képviselő ellene indított kampánya. A brit kormány Vlagyimir Putyin közvetlen köréhez sorolta az orosz-izraeli-portugál állampolgárságú oligarchát és zárolta nagy-britanniai vagyonát.

Ennek nyomán a szankciós cunami elérte a nyilvánosságtól általában rejtőző milliárdos londoni játékszerét, a Chelsea-t is: a klub nem árulhat jegyeket a meccseire, csak a bérletesek mehetnek be. Nem adhat el és igazolhat le új játékosokat.

Sőt, most már egyesek azt követelik, hogy dobják ki a Premier League-ből az oligarcha pénzéből különlegesen sikeressé vált csapatot.

„Mi lesz a Chelsea-vel?” – veti fel a kérdést a Daily Telegraph című lap egyik véleménycikke. „A Derby County, a Reading, a Bolton és a Portsmouth mind megszenvedte a zűrös anyagi gazdálkodást. Skóciában a Rangersnek a liga aljáról kellett kezdeni, amikor világossá váltak zavaros pénzügyei. Jim White, a Telegraph cikk szerzője felteszi továbbá a kérdést: nem kellene-e egyből elvenni a kilenc pontot büntetésből, és nem csak akkor, ha csődeljárás alá kerül a klub a kormányszankciók miatt?

„Jó, igaz, Abramovics nem sértette meg a szabályokat, de barátja ezt csinálja Ukrajnában. Erkölcsileg szükséges a további fellépés. A csapat tulajdonosa pária, aki többé soha nem nézheti a Chelsea-t élőben Angliában. Miért kellene még szenvednie a játékosoknak, a személyzetnek, a drukkereknek, akiket nem lehet felelőssé tenni?”

White ezek után azt fejtegeti, hogy bármely pénzügyi szabály megszegése esetében is hasonló a helyzet: a kár általában „járulékos”. Azaz, például a Bolton és a Derby csapatai és drukkerei szenvedtek a rossz gazdálkodás miatti leminősítésért.

„A Chelsea fanjai magukat lejáratva Abramovics nevét kántálták a múlt hétvégén, amikor egyperces tapssal kellett volna Ukrajna előtt tisztelegni… de még így sem felelősek tulajdonosuk tetteiért” – magyarázza. Viszont: a Premier League-nek fel kell ismernie a felelősségét, hogy futballklubjainkat nem lehet csak úgy eladni nem megfelelő tulajdonosoknak, pusztán azért, mert hatalmas a bankszámlájuk. Az igazság az, hogy a Chelsea azért jutott a csúcsra az elmúlt 20 évben, mert egy háborús bűnöshöz közel álló ember pénzelte” – írja White, mintegy indokolva azt, miért kell szerinte leminősíteni a Chelsea-t.

És, hogy mennyire volt valóban közeli a 90-es években – tehát Putyin érkezése előtt – meggazdagodott Abramovics és az orosz elnök kapcsolata? Az ellene indított fellépést egy 2012-es bírói véleményre alapozzák, amely szerint „nagyon jók voltak a kapcsolataik”. Viszont nehéz azt állítani, hogy Abramovics hatással lett volna Putyinra és „szinte lehetetlen” felmérni, mennyire mély a viszonyuk – jegyezte meg még február végén a Mirror című lap.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában