Egy tévéadás előtt összeesett és meghalt a német parlament alelnöke

Ezt olvasta már?

Bundestag-elnök: az emlékezés kultúrája nem véd az antiszemitizmus új formái ellen

A legfőbb közjogi méltóságok részvételével tartott berlini emlékülésen a Bundestag elnöke rámutatott, hogy 2021 kiemelkedően fontos év a németországi zsidóság történetében, mert az írásos...

Varga Judit azt ígéri, visszafizeti a csokot, ha nem költöznek falura

Az igazságügyi minisztérium szerint közbejött a budapesti munka, ezért nem tudnak Balatonhenyén élni. Varga Judit igazságügyi miniszter falusi csok-támogatás igénybevételével épített újjá egy...

Brüsszel az AstraZeneca szerződését is elrontotta, ebből a vakcinából is hiány lesz

Az Európai Bizottág megvédi a koronavírus elleni oltóanyagot gyártókkal kötött befektetési megállapodásokban rögzített érdekeit és az európai adófizetők pénzét - jelentette ki szerdán Brüsszelben...

Kitört a Merapi vulkán Indonéziában

Kitört Indonézia legaktívabb vulkánja, a Merapi - írja a The Guardian. A Merapi, Indonézia legaktívabb vulkánja kitört: a tetejéről füstfelhők emelkednek, és lávafolyam indult le...

Váratlan hirtelenséggel meghalt Thomas Oppermann, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik legtekintélyesebb politikusa – jelentették be hétfőn Berlinben.

A 66 éves politikus vasárnap este egy élő televíziós interjú kezdete előtt néhány perccel összeesett és kórházba szállítása után meghalt. Halálának pontos oka nem ismert.

Thomas Oppermann három évtizedet dolgozott végig törvényhozó testületekben, ebből 15 évet a Bundestagban, ahol az SPD képviselőcsoportjának frakcióigazgatójaként, majd frakcióvezetőként éppen olyan szenvedélyesen vett részt a vitákban, mint ahogyan alelnökként őrizte a ház méltóságát – emelte ki az őt méltató közleményében Wolfgang Schäuble Bundestag-elnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

Thomas Oppermann, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egyik legtekintélyesebb politikusa (Berlin, 2014. február 17.)Forrás: MTI/EPA/DPA/Bernd Von Jutrczenka

A Bundestag elnökségében, amelyben a frakciók közötti határokat átívelő bizalom légkörében és szoros együttműködésben folyik a munka,egy higgadt, kimagasló jogi szaktudással és hatalmas politikai tapasztalattal bíró kollégát veszítettünk el, aki nagyon hiányzik majd ebben a nem csupán a világjárvány miatt rendkívüli kihívásokkal terhes törvényhozási ciklusban – tette hozzá Wolfgang Schäuble.

A kormány részéről mások mellett Angela Merkel kancellár is kifejezte együttérzését a szociáldemokrata politikus családjának. A CDU-s politikus kiemelte, hogy az általa vezetett a nagykoalíciós kormányok idején – a 2005-2009-es, a 2013-2017-es és a jelenlegi, 2017-ben kezdődött ciklusban – Thomas Oppermann mindig is “fair és megbízható partner” volt, a Bundestag alelnökeként pedig állhatatosan dolgozott “parlamentünkért ezekben a viharos időkben”.

Thomas Oppermann az egyik leginkább ismert és kedvelt politikus volt Németországban. Közvetlen, barátságos természete és kiemelkedő szónoki képességei révén gyakran szerepelt a nyilvánosságban. Még az SPD-től legtávolabb álló parlamenti párt, a CDU-tól és bajor testvérpártjától, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) soraiban is tisztelték.

Thomas Oppermann derék szociáldemokrata volt, és nagy űrt hagy maga után – közölte Beatrix von Storch, az AfD frakcióvezető-helyettese.

Thomas Oppermann pártpolitikai tevékenysége mellett több társadalmi szervezetben is dolgozott, és szószólója volt számos ügynek, például a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) etikai bizottságának elnökeként amellett kardoskodott, hogy vezessenek be felső határt a hivatásos labdarúgók javadalmazásában.

Pártjában megütközéssel fogadták halálának hírét. “Hazánk egy gyakorlott politikust, a Bundestag egy kiemelkedő alelnököt, az SPD pedig egy szenvedélyes és harcos elvtársat veszített el. Valamennyien elveszítettünk egy barátot, és szomorúak vagyunk” – írta a Twitteren Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminiszter, a 2021-es választásra készülő SPD kancellárjelöltje.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Vizsgálat indul a spanyol oltási botrány miatt

Egyre többen mondanak le tisztségükről Spanyolországban a vakcinabotrány miatt. Politikusok, rendőrök és más közszolgálati vezetők az oltási sorrendet felrúgva az elsők között kaptak szérumot...

Napfényes teraszt és a város legjobb croissant-ját hozta Budára a Freyja

Ezt az amerikai klasszikust is lehet még túr(b)ózni egy kicsit! Tésztapolc Egy jó...

Ezekkel a helyekkel lett szegényebb Budapest a Covid miatt

Rengeteg SAJT!!! Ha eddig sose sikerült szépen rántanod a húst Szinte hihetetlen,...

Kiadós ebéd: a város egyik legjobb fish & chipse egy pláza aljában

Szupergyors pasta! Fantasztikus desszertek A palacsintás verzió még váratott magára ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -