Egy kanadai szigeten több évszázad után először maradnak orvos nélkül az emberek

Ezt olvasta már?

Az Atlanti-óceán északi részén fekvő, kanadai Fogo-sziget idén júniusban elveszíti a közösség egyetlen főállású orvosát. A lakóknak körülbelül 6 órát kell majd utazniuk, hogy egészségügyi ellátást kapjanak.

A The Guardian cikke szerint Fogo-sziget lakosai 200 év után először, idén júniusban orvos nélkül maradnak, mivel a régió gazdasági és demográfiai válsággal küzd. A legközelebbi egészségügyi ellátásért az embereknek összesen 6 órát kell majd utazniuk komppal.

A képen a kanadai Fogo-sziget láthatóForrás: robertharding via AFP/Michael DeFreitas/Michael Defreitas

Az Új-Fundland és Labrador tartomány nehézségeinek kezdete az 1990-es évekre vezethető vissza, amikor a tőkehal halászatának összeomlása mélyreható változást jelentett az ország ökológiai, gazdasági és társadalmi struktúrájában. Mindemellett a terület demográfiai válsággal is küzd, mivel a születések száma nem haladja meg a halálozásokét, és a kivándorlás is egyre jelentősebb.

Jelenleg közel 100 ezer újfundlandi lakos nem jut háziorvosi ellátáshoz, és a Fogo-sziget esete még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy a tartomány egészségügyi szakemberhiánnyal küzd. A Fogo Island Inn, ahol a legolcsóbb tartózkodás meghaladja a 6 ezer dollár, ami egyben a közösség egyik legnagyobb munkaadója is.

A szállodát üzemeltető Shorefast vállalat, ami egy bejegyzett jótékonysági szervezet, azt állítja, hogy minden nyereségét a közösségbe fordítja vissza. A The Guardian szerint Fogo-sziget lehet azon kevés helyek egyike, amelyek rendelkezhetnek a megfelelő erőforrásokkal és befolyással ahhoz, hogy sikeresen befolyásolják a régió egészségügyi helyzetét.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában