Egy helyi halászt letartóztattak a Brazíliában eltűnt brit újságíró ügyében

Ezt olvasta már?

A brit újságírót, Dom Phillipset, aki többek között a The Guardian, a The Washington Post és a The New York Times számára írt, vasárnap látták utoljára, amikor egy bennszülött szakértővel az Amazonas esőerdő egy veszélyes részén utazott.

Ahogy korábban az Origo is beszámolt róla Dom Phillips és kísérője Brazíliában tűnt el.

A nyomozás során egy helyi halászt letartatóztattak, miután vért találtak a hajóján – írja a Skynews.

A párost utoljára a hétvégén látták az Amazonas államban található Javari-völgyben – a perui határ közelében.

A The Guardian szerint az újságíró számos fenyegetést kapott a térség fakitermelőitől és bányászaitól.

A rendőrség Atalaia do Norte városában több halászt is kihallgatott tanúként, és letartóztatta egyiküket, egy Amarildo da Costa nevű helyi férfit, aki az egyik utolsó ember volt, aki látta a két férfit.

A hatóságok vérnyomokat találtak, miután lehetséges nyomok után kutatva megvizsgálták da Costa hajóját. A rendőrség most azt vizsgálja, hogy a talált vérnyomok emberi vagy állati eredetűek-e.

A helyszínelők vérnyomokat keresnek a helyi halász hajóján.Forrás: Skynews

A férfi ügyvédje elmondta, hogy védence nem érintett Phillips és Pereira úr eltűnésében, és csak legális halászattal foglalkozott.

Az ügyben közvetlenül érintett két Amazonas állami rendőrségi nyomozó a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy valószínűleg illegális halászat és orvvadászat áll az eltűnésük hátterében.

Javari régióban, ahol a két férfit utoljára látták, él a világon a legtöbb háborítatlan őslakos.

Az újságíró családja aggodalmát fejelzte ki Twitteren is, és könyörögnek a hatóságoknak, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg az eltűnt férfiak megtalálása érdekében.

Továbbra is nagy erőkkel folyik a kutatás az eltűnt brit újságíró után.Forrás: Skynews

Ez a terület a kokaincsempészeket, valamint az illegális vadászokat és halászokat is vonzza, akik mélyen bejárják a Javari-völgyet, hogy védett fajokat találjanak.

Politikusok, hírességek, újságírók és aktivisták sürgetik Jair Bolsonaro brazil elnököt és kormányát, hogy fokozzák az erőfeszítéseket Phillips és Pereira úr felkutatására.

Anderson Torres brazil igazságügyi miniszter elmondta, közölte a brit külügyminiszterrel, hogy Brazília addig folytatja Phillips úr keresését, amíg ki nem merít minden lehetőséget.

Jelenleg is 300 ember, két repülőgép és 20 hajó végzi a keresést. Azonban még ha 30 repülőgépünk és egymillió emberünk is van, akkor sem biztos, hogy sikerül

– mondta az igazságügyi miniszter.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában