Drámai bejelentés Kijevből, milliók sorsa dőlhet el

Ezt olvasta már?

Ismét orosz rakétacsapás érte szerdán az ukrán fővárost, Kijevet, ennek következtében pedig súlyos áramkimaradások voltak tapasztalhatóak, de az internet sem működik, több helyen pedig ivóvíz sincs. Oroszország a Kercsi híd elleni ukrán terrortámadást követően kezdett el célzott rakétacsapásokat mérni Ukrajna energiahálózatára. Moszkva az elmúlt hetekben minden fórumon jelezte, hogy hajlandóak tárgyalni Kijevvel, Zelenszkij viszont visszautasította a béketárgyalásokat.

Szerdán Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el. Robbanások történtek számos ukrán régióban, többek között Kijevben, Vinnyica régióban, Lviv régióban, Zaporizzsjában, Odesszában és Ocsakivban, Mykolajiv régióban. 

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy többek között egy létfontosságú infrastrukturális létesítményt is eltaláltak az orosz rakéták. Később közölte, hogy az egész fővárosban leállították a vezetékes ivóvízellátást.

Kora délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el. Az ukrán légierő előzetes adatai szerint az orosz erők legalább 15 rakétát lőttek ki az ország területére.

Olekszij Kuleba, Kijev megyei kormányzó közölte, hogy lakóövezetet és létfontosságú infrastrukturális létesítményeket értek találatok a régióban. Szavai szerint az egész megyében elment az áram.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester egy szerdán megjelent lapinterjúban nem zárta ki, hogy legrosszabb esetben az ukrán főváros lakosainak egy részét ki kell menekíteni. Az Ukrajna létfontosságú infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások és az áramtakarékosság miatt Klicsko „a második világháború óta a legrosszabb télről” beszélt.

A fővárosnak néhány óránként le kell kapcsolnia egyes kerületeiben az áramot, különben túlterhelődik a rendszer” – mutatott rá.

A múlt héten egyébként Zelenszkij megpróbálta elhitetni, hogy orosz rakétát lőttek Lengyelországba. Kiderült, hogy hazudott, mert ukrán volt.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában