Drámai a helyzet Ukrajnában és Romániában a koronavírus-járvány miatt

Ezt olvasta már?

A környező országok közül Romániában és Ukrajnában növekszik leggyorsabb ütemben az új fertőzöttek száma, és úgy tűnik, hogy ez a két ország már nem tudja megállítani a koronavírus terjedését. Ukrajnában van jelenleg a világon a nyolcadik legtöbb aktív eset, 138 809, míg a különösen rosszul védekező, a maszkviselési szabályokkal is rengeteget késő Romániában már a 30 ezret is átlépte az aktív fertőzöttek száma. Bukarestben ismét szigorításokat kellett bevezetni, bezártak az éttermek, a színházak és a bárok. Eközben Ukrajnában, Harkovban elfogytak a kórházi ágyak, naponta 60-90 beteg kerül intenzív osztályra.

Világszerte egyre romlik a járványhelyzet, a környező országokban azonban Ukrajna és Románia különösen rosszul áll a napi új esetek tekintetében. Az előbbi esetében eddig összesen 256 266 ezer ember fertőződött meg a vírussal, míg utóbbinál ez a szám meghaladja a 152 ezret.

Ukrajnában már hat napja növekszik folyamatosan az új regisztrált esetek száma, tegnap 108 ember halt meg a koronavírusban, a járvány kezdete óta összesen 4887-en.

Védőmaszkos utasok egy kijevi villamoson.Forrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Romániában ugyan kicsit laposabb a járványgörbe, de régiós szinten így is rendkívül rossz a helyzet az országban. A koronavírusban és annak szövődményeiben 5358-an haltak meg Romániában.

Smihal: központosítani kell az oxigénellátást

A Ukrinform szerint az ukrán fővárosban, Kijevben 532 új esetet regisztráltak pénteken. Vitali Klitschko, a város polgármestere közölte, hogy a járvány kezdete óta 469-en haltak meg a fővárosban. Az ukrán egészségügyi minisztérium legfrissebb közleménye szerint frissítették a „vörös zónába” tartozó országok listáját is, jelenleg 46 államot sorolnak ide.

Nemrég koronavírus-fertőzés miatt kórházba került Petro Poroshenko volt miniszterelnök is.

A WHO Ukrajnát érintő előrejelzéséből az derül ki, hogy a következő hónapokban a napi új fertőzöttek száma 9000 is lehet majd, dr. Jarno Habicht szerint a vírus továbbra is tömegesen terjed, gyakorlatilag bárki elkaphatja, tehát jelentősen változott a korábbi helyzet, amikor főleg családtagok, barátok és munkatársak fertőzték meg egymást. Tovább rontanak a helyzeten az olyan csoportos gyülekezések, mint amilyen nemrég a luhanszki területen történt, ahol tömegek várták a korábban az erdőtüzeket megfékező tűzoltók érkezését.

IllusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Maxym Marusenko

Ukrajna jelenleg négy epidemiológiai zónára van felosztva, ezeket a zöld, a sárga, a narancssárga és a vörös jelzi, Kijevet a legfrissebb döntés alapján áthelyezték a narancssárga zónába. Jelenleg nincsenek utazási tilalmak az országon belül, és kijárási korlátozást sem vezettek be. Működik a tömegközlekedés, és bizonyos repülőjáratok is közlekednek, viszont a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés, akárcsak a beltéri helyeken. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, az bírságra is számíthat.

Denisz Smihal, Ukrajna miniszterelnöke nemrég kijelentette, hogy a kórházi ágyak 80 százaléka rendelkezni fog oxigénnel, erre október 30-at tűzték ki határidőnek, és a kormány 572 millió hrivnyát biztosított a helyzet kezelésére. Smihal szintén utasította az egészségügyi minisztert, hogy hozzanak létre a kórházakon kívül is helyszíneket a betegek ellátására.

A leginkább sújtott régió jelenleg Harkov és környéke, ahol naponta 60-90 ember kerül kritikus állapotban kórházba.

Oleksiy Kucher, Harkov térség közigazgatási vezetője szerint már nemcsak vörös zónában, hanem fekete zónában vannak, és jelenleg már annyira leterhelt az egészségügy, hogy hamarosan nem fogják tudni ellátni az új betegeket más városban sem. Kucher szerint minden ágy foglalt.

Koronavírussal fertőzött beteggel beszél orvosa a nyugat-ukrajnai Sztrij város kórházában.Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Romániában egyelőre nem rendelnek el rendkívüli állapotot

Klaus Johannis, Románia elnöke pénteken arról beszélt, hogy a drámaian növekvő esetszám ellenére sem vezetnek be rendkívüli állapotot, hiszen a helyi hatóságok kézben tartják a helyzetet az olyan megyékben, ahol kimagasló a koronavírusos fertőzöttek száma.

A román elnök arra kérte az állampolgárokat, hogy minden esetben viseljenek maszkot, ha elhagyják otthonukat, legyen szó bel- vagy kültérről. De – furcsa mód – nem kötelező a maszkviselés. Johannis hozzátette, hogy minden nagyobb rendezvényt, beleértve az esküvőket és keresztelőket, korlátozni kell. Az egészségügy helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kórházak ne legyenek túlterheltek. Hozzátette, hogy több ágyra van szükség az intenzív osztályokon, és gyorsan megoldást kell találni a problémára.

A román elnök szintén beszélt az iskolákról. Ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a gyerekek biztonságban vannak az iskolákban, és ha pozitív eset van, akkor az adott intézményt bezárják, azonban az iskolákban csak akkor szükséges korlátozásokat bevezetni, ha más választás már nincs. 

A koronavírus-járvány elleni védekezésképpen fertőtlenítenek egy bukaresti utcát védőruhás városi alkalmazottak.Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Bukarestben eddig 17 iskola zárt be, vagyis ezekben az intézményekben az oktatás két hétig szünetelni fog, és a diákok online oktatásban vesznek majd részt. Bacau lesz az első olyan román város, ahol minden iskolát bezárnak hétfőn, és két hétre távoktatásra állnak át.

Az operatív törzs román megfelelőjének vezetője, Raed Arafat nemrég arról beszélt, hogy hamarosan kötelező lehet a maszkviselés a közösségi helyeken, és néhány olyan területen is, ahol ezt a fertőzöttek száma indokolja.

Bukarestben a fertőzöttek számának drasztikus növekedése miatt október 6-án elrendelték az éttermek, mozik, színházak, szórakozóhelyek és a nem létfontosságú üzletek bezárását.

Ezeket az intézkedéseket akkor fogják feloldani, ha az 1000 lakosra vetített pozitív esetek számának 14 napos átlaga 1,5 alá csökken. Ez az arány jelenleg 2,28. Bukarest mellett Iasi városában is elrendelték az éttermek bezárását.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában