Drámai a helyzet Spanyolországban, ahonnan elindult a járvány második hulláma

Ezt olvasta már?

Kancellárjelölt-állítás: lekéste a saját maga által kitűzött határidőt a CDU és a CSU

Nem sikerült az önként vállalt határidőre, vasárnapra kiválasztani Németországban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjét. A feladatot Armin...

Több embert agyonlőtt egy fegyveres Wisconsinban – videó

Három embert agyonlőtt, két másikat pedig megsebesített egy fegyveres férfi Wisconsin államban, az Egyesült Államokban, a helyi seriff vasárnap segítséget kért a szökésben lévő...

Egy szerb vizsgálat szerint minden vakcina hatékony

Koronavírus – a második év Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő...

A hagyományoktól eltérő volt Fülöp herceg temetése, kibékült Harry és Vilmos herceg

A gyászszertartás több tekintetben is szakított a hagyományokkal. Fülöp hercegnek teljes körű állami temetés járt volna, de ő maga halála előtt többször is kijelentette,...

Ahogy arról az Origo beszámolt, az Európai Unió egyik legrosszabbul védekező államából, Spanyolországból terjedt szét egy új mutációja a koronavírusnak, amely aztán az egész kontinenst megfertőzte, elindítva a járvány második, az elsőnél sokkal fertőzőbb hullámát.

A Fox News információi alapján a koronavírus új mutációja terjed Európában, ami Spanyolországból indult el még a nyáron. Az új mutáció eredetileg a spanyol mezőgazdasági munkások között terjedt, majd a tengerparton nyaraló turisták hordták szét szerte Európában.

Pásztázó elektronmikroszkóppal készített felvétel egy koronavírussal erősen fertőzött sejtrőlForrás: AFP/Handout

Az Origo korábban már nyáron számos alkalommal felhívta a figyelmet a spanyolországi, különösen a tengerparti nyaralás veszélyeire. A tudósok a mutációnak a 20A.EU1 nevet adták. 

A szakemberek még vizsgálják, hogyan alakította át a mutáció a vírust, de az eddigi adatok alapján egyértelmű, hogy jóval gyorsabban terjed, mint az eredeti koronavírus.  Azt még nem tudják, hogy halálosabb vagy enyhébb-e, mint a korábbi, a második hullámban megfertőződtek átlagéletkora és egészségi állapota ugyanis különbözik, így a statisztikákat nehéz összehasonlítani, tudományos vizsgálatok pedig ilyen rövid idő alatt nem készülhettek.

Az új mutáció okozta az új spanyol és brit esetek 80, az ír esetek 60, a francia és svájci esetek legalább 40 százalékát, erről a Financial Times írt. A brit esetek magas száma egyértelműen azzal magyarázható, hogy a britek már évtizedek óta a spanyol tengerparton nyaralnak, ez idén sem volt másképp. Romániában is az új mutáció terjed, aminek magyarázata, hogy kétmillió román vendégmunkás dolgozik Spanyolországban.

Így rontotta el a baloldali kormány a védekezést

Többször beszámoltunk már róla, hogy Spanyolország elsősorban azért lett Európa járványügyi gócpontja, mert a Spanyol Szocialista Munkáspártból (PSOE), a radikális baloldali Podemosból, Spanyolország Kommunista Pártjából, illetve a Katalán Szocialista Pártból álló kormánykoalíció – főleg ideológiai okok miatt – későn vezetett be korlátozásokat.  Az első koronavírusos beteget már január 31-én regisztrálták, az első halálesetet pedig február 13-án, de nála csak márciusban igazolták az új típusú koronavírust, addig viszont nem ellenőrizték a kapcsolatait, így potenciálisan sok embert fertőzhetett meg. Ez súlyos mulasztásnak tekinthető.

Március 8-án pedig, amikor már több mint 12 ezer igazolt fertőzött volt Spanyolországban, 
A BALOLDALI KORMÁNY NEMCSAK ENGEDÉLYEZTE A NŐNAP ALKALMÁBÓL SZERVEZETT FEMINISTA VONULÁSOKAT ÉS TÖMEGRENDEZVÉNYEKET, DE AKTÍVAN BÁTORÍTOTT IS A RÉSZVÉTELRE. A madridi, százezres felvonulást Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök felesége vezette, aki maga is megfertőződött.

Számos másik városban is több tízezres tömeg gyűlt össze, ezeken a demonstrációkon részt vett több kormánytag is, közülük például a radikális baloldali Podemos egyenlőségi minisztere, Irene Montero is elkapta a vírust. 

A MÁRCIUS 8-I RENDEZVÉNYEK UTÁN A FERTŐZÉSEK NAPI TERJEDÉSÉBEN DRÁMAI EMELKEDÉS INDULT, KÉT HÉT ALATT AZ ESETEK SZÁMA MEGTÍZSZEREZŐDÖTT. 

Ekkor már a Sánchez-kormány azt is tudta, hogy Olaszországban a legsúlyosabb helyzet Bergamóban állt elő. Abban a városban, amelynek futballcsapatával, az Atalantával február 19-én a spanyol Valencia játszott meccset Milánóban. 45 ezer ember volt a stadionban, közöttük 2500 valenciai, akik közül – ezt március 8-án már sejteni lehetett – sokan fertőzötten tértek haza.

Hogy a baloldali spanyol kormány és az általuk a vírus elleni védekezés irányítására kinevezett Fernando Simón epidemiológus mennyire semmibe vette a potenciális veszélyt, azt az is jól jelzi, hogy Simón január végén még azt mondta, hogy Spanyolországban mindössze néhány megbetegedésre számítanak, de február végén is azt állította, hogy a vírus nincs jelen náluk. Emiatt pedig nem is kezdték el felhalmozni az egészségügyi védőeszközöket, így például maszkokat és egyéb védőruházatot a kórházi dolgozóknak, akik közül azóta is több tízezren kapták el a COVID-19-et.

A kormány azonban csak március 14-én vezette be az országos korlátozó intézkedéseket. A járvány későbbi, augusztusi felerősödéséhez a szakemberek szerint az is hozzájárult, hogy 
AZ ORSZÁGBAN DOLGOZÓ MAROKKÓI ÉS MÁS SZUBSZAHARAI SZEZONÁLIS MUNKÁSOK IS BEHURCOLTÁK A VÍRUS. 

A Sánchez-kormány később is olyan intézkedéseket hozott, amikkel egyértelműen el akarja tolni magától a felelősséget: augusztus végén a miniszterelnök az autonóm területek vezetőire hárította a védekezés felelősségét, miután nem engedélyezte Spanyolország újbóli lezárását. A tartományok vezetői megdöbbenve fogadták a gyengekezű szocialista kormányfő intézkedését.  A bruttó nemzeti össztermék az első negyedévben 5,2 százalékkal csökkent, a másodikban viszont már 18,5 százalékkal zuhant. 

A baloldali kormány egyébként most sem hajlandó segíteni a spanyolokon, ezért a járvány ellenére tüntetések alakultak ki, amelyek miatt még több fertőzés lehet. 

Taxisofőrök tüntetésen követelik a koronavírus-járvány miatt elszenvedett veszteségük kárpótlását és a szektor állami támogatását Barcelonában, 2020. október 29-énForrás: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

Még az egészségügyi dolgozók sem kapnak megfelelő segítséget. Éppen ezért az elmúlt 25 év első országos egészségügyi munkabeszüntetésével az orvosok és ápolók a rossz munkakörülményeik, illetve a közegészségügyi rendszer gyenge állapota miatt tiltakoznak.

Sztrájkoló egészségügyi dolgozók tüntetnek Madridban, 2020. október 27-énForrás: MTI/AP/Manu Fernández

Újabb negatív rekord született

1 millió főre vetítve az Európai Unió szintjén a második, a világon pedig az ötödik legtöbben haltak meg a koronavírus szövődményeiben,  szám szerint 762-en. Ennél rosszabb halálozási arányt az unión belül csak Belgium produkál. Az 1 millió főre jutó fertőzések tekintetében a harmadik Spanyolország az EU-ban,  csak Belgium és Csehország előzik meg. Ez szám szerint 26 495 embert jelent. 

Az aktív fertőzöttek és a gyógyultak számáról még mindig nem állnak rendelkezésünkre statisztikák, mert ezek nyilvánosságra hozatalát a baloldali kormány folyamatosan megtagadja. A fertőzöttek összlétszáma 1 238 922, a halottaké 35 639. Csütörtökön 23 580 új fertőzést és 173 halálesetet jelentettek.  Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma ezzel negatív rekordot döntött,  szerdán ez a szám – szintén negatív rekord született – 19 765 volt.

A legújabb információk alapján a spanyol kormány 2021. május 9-ig meghosszabbítja a járvány miatt elrendelt szükségállapotot.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Hárman meghaltak egy lövöldözésben Austinban

Hárman meghaltak egy lövöldözésben vasárnap az egyesült államokbeli Texas állam fővárosában, Austinban. Egyelőre sérültekről nem érkezett jelentés. A helyszínre érkeztek a tűzoltók, a rendőrség és...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...

Több száz hamburgert osztanak szét a mentősök között | Street Kitchen

Igazi ízbomba, és még diétás is! Húst hússal Nyisd meg otthon a saját...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -