Donald Trump sikerei és botrányai, vagy Joe Biden kapcsolatai és külpolitikai tudása?

Ezt olvasta már?

Újabb halálos áldozata van a madridi házrobbanásnak

Négyre emelkedett a szerdai madridi házrobbanás halálos áldozatainak száma, miután a baleset egyetlen súlyos sérültje éjjel elhunyt a kórházban - közölték a hatóságok. A...

Két öngyilkos merénylet volt Bagdadban, legalább heten meghaltak

Legalább heten meghaltak és több mint 25 ember megsebesült, két öngyilkos merénylet is történt az iraki főváros központjában található piacon. Az elkövetők egyelőre ismeretlenek.A merényletben legalább...

Halálos tömegszerencsétlenség: busz ütközött személyautóval Gödöllőnél

Rendkívüli hírlevél Amit 2021-ben azonnal tudni kell. Menetrend szerinti autóbusz ütközött össze egy személyautóval a 3-as főúton, Gödöllő külterületén csütörtök hajnali háromnegyed 6-kor, miután az...

Vihar készül a csütörtöki EU-csúcson az oltóanyagok lassú érkezése miatt

Alapvetően az oltóanyag-program és a közös oltási útlevél kérdése alkotja a két formális napirendi pontját a csütörtök este 18 órakor kezdődő EU-huszonhetes videokonferenciának. Ám...

A médiában hírnevet szerző, milliárdos Donald Trump nagyívű tervekkel vágott neki a kormányzásnak négy évvel ezelőtt. “Amerika az első” – ez volt a jelszava választási kampányában és elnökként is e gondolat jegyében hozta meg gazdasági és politikai döntéseit.

Több, populistának, protekcionalistának tartott intézkedése vihart kavart, vitákat szült, és ezeket elmélyítette az elnök stílusa. Bírálói szemére vetették személyeskedő és sértegető modorát, amellyel a világ meghatározó politikusait és Amerika választott tisztségviselőit illette.

Gyakran érte az vád is, hogy kormányzása maga a káosz.

Elnöksége idején két nagy botrány tartotta izgalomban az amerikaiakat. Egyrészt a vizsgálat annak feltárására, hogy a 2016-os választások során Donald Trump kampányának munkatársai és oroszok összejátszottak-e? A másik a demokrata többségű képviselőházban kezdeményezett alkotmányos elmozdítási eljárás azzal az indokkal, hogy Trump elnök visszaélt hivatali hatalmával, amikor az ukrán elnökkel folytatott egyik telefonbeszélgetésben Joe Biden és fia ukrajnai ügyeinek kivizsgálását sürgette. Az oroszokkal történő összejátszást nem sikerült bebizonyítani, az impeachment pedig a republikánus többségű szenátusban elbukott. Donald Trump kormányzata jelentős adócsökkentéseket hajtott végre, és fellendítette az amerikai gazdaságot – az elnök jelenlegi kampányában ezt sosem felejtette el hangsúlyozni.

„Büszke polgárok, mint Önök, segítettek felépíteni ezt az országot, és most együtt visszavesszük az országunkat. Visszaadjuk a hatalmat Önöknek, az amerikai embereknek. A segítségükkel, az odaadásukkal, a lendületükkel tovább dolgozunk, tovább harcolunk, és továbbra is győzni, győzni és győzni fogunk” – mondta Donald Trump.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség tavaly decemberben történelmi mélypontra süllyedt, 3,5 százalékot ért el, fél évszázad óta a legalacsonyabb értéket. A koronavírus-járvány azonban recesszióba taszította az országot.

Joe Biden elsősorban a külpolitikának szentelheti magát

Trump kihívója, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt egy igazi politikai veterán, aki 78 évesen karrierje megkoronázására készül. 1988-ban és 2008-ban is indult a demokraták elnökjelöltségéért, 2009-től 2017-ig pedig az Egyesült Államok alelnöke volt.

Első szenátusi megválasztását családi körben készült megünnepelni, amikor jött a hír, hogy felesége és egyéves kislánya autóbaleset áldozata lett.

Biden ezt az epizódot – miként nagyobbik fia agydaganat miatt bekövetkezett halálát – rendszeresen felidézte kampányrendezvényein, miközben nem felejtette el pellengérre állítani Donald Trump politikáját.

“Mi az igazságot választjuk a hazugsággal szemben. Az állandóan változó és ismételt hazugsággal szemben. Ideje a sarkunkra állni, és visszavenni a demokráciát. Jobbak vagyunk ennél, jobbak vagyunk, mint voltunk. Mi lehetünk a legjobbak, hiszen ez az Amerikai Egyesült Államok.”

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Joe Biden óriási külpolitikai tapasztalatokkal és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, és amennyiben elnökké választják, elsősorban a külpolitikának szenteli majd magát. A választási kampányban le is szögezte, hogy fontosnak tartja az Egyesült Államok szövetségeseihez fűződő kapcsolatok javítását.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Németország támogatást biztosít az orosz vakcina európai uniós engedélyeztetéséhez

Angela Merkel német kancellár bejelentette, támogatást biztosít Oroszországnak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltás uniós engedélyeztetéséhez. Angela Merkel Vlagyimir Putyin orosz elnökkel...

Egyre több külföldi étterem lázad fel és kinyit | Street Kitchen

Kolbásszal az igazi! Tésztapolc A parmezános réteget nem érdemes kihagyni ...

Újabb étteremnyitás: Érden nyit új helyet a MexKitchen | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -