Demokrata Párt: azonnal távolítsák el Trumpot a hatalomból, mert ha nem, mi lépünk

Ezt olvasta már?

Kiakadt a vakcinák elosztásán a WHO-főnök

A koronavírus elleni oltóanyag igazságosabb elosztását sürgette Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. Azt mondta, "jelentős kockázat" fenyegeti a vakcinák méltányos elosztására...

Hajléktalanok tüzet gyújtottak az utcán, lezárták a Capitoliumot Washingtonban

Külső biztonsági fenyegetés miatt rövid időre lezárták a Capitoliumot - jelentette a Fox News. Később kiderült, hogy a közelben táborozó hajléktalanok gyújtottak tüzet. A Fox Newsnak...

Magyarország érdekelt San Marino és az Európai Unió együttműködésében

Magyarország érdekelt San Marino és az Európai Unió minél szorosabb együttműködésében, és hatékonyan együttműködhet az országgal a nemzeti kisebbségek kérdésében - mondta a külgazdasági...

Horvátországban és Szlovéniában is lassult a járvány terjedése

Az utóbbi 24 órában feleannyi új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szlovéniában és Horvátországban, mint egy nappal korábban, ami az illetékesek szerint derűlátásra ad okot a járvány...

Donald Trumpot el kell távolítani hivatalából, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel ezen leszünk demokráciánk védelme érdekében

– jelentette ki Clark. Amennyiben Mike Pence alelnök nem kezdeményezi Trump eltávolítását az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében, úgy mi fogjuk kezdeményezni azt – tette hozzá.

Hangsúlyozta: egyelőre várnak még, hogy Pence az impeachment-eljárással esetleg mégis a gyorsabb utat választja, ugyanis az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján az alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát.

Clark szerint az impeachmentről már a következő héten szavazhatnak a képviselőházban. A demokrata többségi képviselőházban szinte biztosan meglenne a többség az impechment eljárás megindításához. A szenátusban azonban kétharmados hozzájárulásra és ezzel republikánus szenátorok támogatására volna szükség a hivatalban lévő elnök elmozdításához.

Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor a CBS hírtelevíziónak nyilatkozva jelezte, hogy “mindenképpen fontolóra veszi” az impeachmentet.

Az elnök semmibe vette hivatali esküjét

– hangsúlyozta. Elítélte Trumpot, amiért – mint utalt rá – az amerikai törvényhozás épülete ellen uszította a tömeget.

A megválasztott elnök, Joe Biden szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Biden jelenleg a hivatali teendők átvételére összpontosít és a kongresszusra, illetve Pence-re és Trump-kabinet többi tagjára bízza, hogy belátásuk szerint járjanak el az impeachment, illetve a 25. alkotmánykiegészítés ügyében.

Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője szólította fel Pence-t Trump felmentésére hivatalából.

Trump egy nappal azt követően, hogy rendezett átmenet ígért, pénteki nyilatkozatában azt üzente támogatóinak, hogy továbbra is jelentős beleszólásuk lesz az ügyekbe. Pénteki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott “a jövőben is hatalmas hangja lesz”. Arról biztosította híveit, hogy semmilyen formában nem fogják őket “méltatlanul, tisztességtelenül” kezelni.

A hivatalban lévő elnök csütörtökön elítélte a bírálói szerint általa szított tüntetéseket. “Én is fel vagyok háborodva az erőszakon, a törvénytelenségen és a felforduláson” – fogalmazott. “Elérkezett az ideje a kibékülésnek és gyógyulásnak” – tette hozzá. Az amerikai elnök emellett rendezett hatalomátadást ígért.

“Egy új kormányt fognak beiktatni január 20-án. Most arra összpontosítok, hogy egy zökkenőmentes és rendezett hatalomátadást biztosítsak” – húzta alá Trump, aki elemzők szerint a republikánusok nyomásának engedve tette nyilatkozatát. Twitter-üzenetében ugyanakkor közölte azt is, hogy nem fog részt venni Biden beiktatásán.

Szerda este a távozó elnök több ezer híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre leadott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben öt ember életét vesztette. Előzőleg Trump gyújtó hangú beszédet mondott a hívei előtt, amelyben többek között azt mondta, hogy nem lehet gyengének mutatkozni egy elcsalt választás után, erőt kell mutatni és azt szorgalmazta, hogy vonuljon a tömeg a törvényhozás épülete elé kifejezni a tiltakozását.

Címlapkép forrása: Shutterstock

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

A magyar kormányt nem hívták meg Joe Biden beiktatására

Szijjártó Péter szerint Magyarország az „előző négy évhez hasonló” színvonalú kapcsolatrendszerre törekszik az Egyesült Államokkal. Szerdán lesz Joe Biden amerikai elnök beiktatása, Magyarország...

Ezeken a helyeken kaphattok meleg ételt vagy italt, ha a Balatonhoz kirándultok

Alapkészítmények Ha már megvan az alaprecept, már csak rajtatok áll, hogy édesen, vagy sósan turbózzátok! ...

„Elégethetném a pénzt a teraszon” – Hogyan éli túl egy kávézótulajdonos a járványt?

A klasszik, kockás terítős büfék reggeli szendvicskínálatának gyöngyszeme Green Kitchen Ez most nem...

A Sandwich Heaven több mint egy jó szendvicsező | Street Kitchen

Gluténmentes Finomak és egészségesek is, bizony van ilyen! Szendvicsek és burgerek ...

5 hiánypótló étterem, ami a koronavírus második hulláma alatt nyílt

Green Kitchen Ez most nem a klasszikus, de van olyan finom 😉 Levesek és főzelékek...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -