Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot

Ezt olvasta már?

Csehországban december 12-ig meghosszabbítják a szükségállapotot – döntött csütörtökön a cseh parlament alsóháza, a képviselőház.

A cseh koalíciós kormány azt kérte a parlamenttől, hogy a november 20-án lejáró szükségállapotot 30 nappal hosszabbítsák meg. Andrej Babis miniszterelnök a kérést azzal indokolta, hogy a szükségállapot fenntartása lehetőséget ad a kormánynak a koronavírus-járvány elleni gyors és hatékony intézkedések meghozatalára.

A képviselőház egész napos éles vita után végül a kormányt kívülről támogató kommunisták (KSCM) javaslatát fogadta el, és a szükségállapotot december 12-ig hosszabbította meg. Cseh-és Morvaország Kommunista Pártjának javaslatát a 200 tagú testületben a szavazáskor jelenlévő 103 képviselőből 54 kommunista és kormánypárti képviselő támogatta.

Tanulók egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásraForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban október 5-én hirdettek szükségállapotot, amelyet a hónap végén november 20-ig meghosszabbítottak. A szükségállapot lehetővé tette a kormánynak, hogy a társadalmi és gazdasági életet korlátozó óvintézkedéseket foganatosítson a koronavírus-járvány megfékezésére.
Tavasszal a koronavírus-járvány miatt március 12-től május 17-ig volt szükségállapot az országban.

„A szükségállapot lehetőséget ad a kormánynak, hogy döntő változást érjen el a koronavírus-járvány elleni küzdelemben” – jelentette ki Andrej Babis a képviselőházban. A napi fertőzések számának mintegy tíz napja tartó csökkenése a kormányfő szerint azt mutatja, hogy már sikerült bizonyos eredményeket elérni a járvány terjedésének megfékezésében. Babis szerint a helyzet javulása a korlátozó intézkedések következménye. A kormányfő ugyanakkor óva intett mindenkit, hogy azt higgye, „most már minden mögöttünk van”. „Még nincs minden mögöttünk. A veszély nem múlt el” – hangsúlyozta Babis, és a karácsonyi ünnepek nyugalma érdekében arra szólított fel mindenkit, hogy továbbra is tartsa be az óvintézkedéseket.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában