Csehország külföldi segítséget kért a betegek elhelyezése érdekében

Ezt olvasta már?

Csehország az Európai Unió segélykérő rendszerén keresztül Németországhoz, Svájchoz és Lengyelországhoz fordult legalább néhány tucat koronavírussal fertőzött beteg elhelyezésére az ottani kórházakban – jelentette be pénteken a cseh egészségügyi minisztérium.

A külföldi segélykérés oka, hogy a gyorsuló járvány miatt túlterhelt csehországi kórházak már képtelenek biztosítani pácienseiknek a megszokott színvonalú ellátást.  

Védőmaszkost viselő ötfős család sétál a prágai Károly hídon 2021. január 3-án.Forrás: Getty Images/Gabriel Kuchta

A tárca szerint egyelőre egyetlen cseh pácienst sem kellett külföldön elhelyezni.
Az egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint Csehországban a kórházak intenzív osztályain már csak az ágyak 14 százaléka szabad. A helyzetet azon az áron tudták egyelőre stabilizálni, hogy sürgősségi ellátások kivételével gyakorlatilag leállítottak minden halasztható beavatkozást.

A kórházak leterheltsége eltérő, ezért

már jó két hete naponta több tucatnyi beteget szállítanak az egyik régióból a másikba.

Az egészségügyi személyzet munkáját a Cseh Vöröskereszt önkéntesei, orvostanhallgatók, és a hadsereg katonái is segítik.

Egészségügyi dolgozó fertőtlenít egy kollégáját a csehországi Karvina-Raj kórház Covid-19 osztályán 2020. január 11-én.Forrás: Getty Images/Gabriel Kuchta

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, az országos válságstáb elnöke szerint már megszületett a megállapodás Németországgal, hogy 19 cseh beteg kezelését vállalják, Svájc 20 beteget, Lengyelország pedig 200-at hajlandó fogadni, és Szlovénia is konkrét ajánlatot tett már.Csehországban továbbra is napi 15-16 ezerrel növekszik az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és a kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek. Jelenleg 8153 koronavírusos beteget kezelnek a kórházak, és 1735 személy van súlyos állapotban. Az egy éve tartó járvány halálos áldozatainak száma már túllépte a 21 ezret. A pandémia megfékezése érdekében jelenleg rendkívül szigorú óvintézkedések vannak érvényben.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img