Covid: egyre szembetűnőbb a halálozások különbsége a piros és a kék Amerikában

Ezt olvasta már?

2020-ban az Egyesült Államokban is hatalmas pusztítást okozott a koronavírus. Ahogy egyre több áldozatot szedett a vírus, sorra jelentek meg az elemzések arról is, vajon hol fog több emberéletet követelni a Covid, az úgynevezett piros körzetekben, tehát ahol inkább a republikánus szavazók vannak többségben, vagy a kék körzetekben, ahol jellemzően a demokraták nyernek.

A 444.hu által szemlézett The New York Times azt írja, mindkét elmélet mellett voltak racionális érvek: a republikánus többségű megyék átlagéletkora magasabb, sokszor kevésbé vagyonos körzetek, és eleve ellenségesebbek voltak az olyan ötletekkel szemben, mint a kötelező maszkviselés. A demokrata többségű területek viszont sokszor nagyobb átmenőforgalommal rendelkeznek, ráadásul sokan nehezen, vagy rosszabb minőségű egészségügyi ellátáshoz férnek hozzá a bőr színűk miatt, ami súlyosbító tényező lehet a járvány idején.

2020 végére a fent említett egyik szempont sem volt igazán mérvadó, miután a lakosságarányos halálozások száma hasonlóan alakult a kék, illetve a piros körzetekben. 2021-re viszont változást hozott, hogy megjelentek az oltások, és az év eleje óta úgy látszik, ennek már mérhető, látványos különbség az eredménye:

az elmúlt hónapban gyorsabb tempóban nőtt a halálozások különbsége a piros és a kék Amerika között, mint a járványban bármikor.

2021 októberében azokban a megyékben,

  • ahol Trumpra szavazott az emberek több mint 60 százaléka, 100 ezerből 25 halt meg a koronavírus következtében, ami háromszor nagyobb arány, mint amit
  • az erősen Bidenre szavazó megyékben mértek, ahol 100 ezer lakosra 7,8 haláleset jutott.

A NYT cikkírója szerint egyszerű és világos magyarázat van:

  • a republikánus felnőttek 40 százaléka még mindig nincs beoltva, míg
  • a demokratáknál ez az arány mindössze 10 százalék körül van.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Legfrissebb a témában

- Advertisement -spot_img

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -spot_img