Busztorlasszal védték laktanyájukat a királyi ezred katonái Bangkokban

Ezt olvasta már?

Az egyik királyi ezred kaszárnyájához vonultak a kormányellenes tüntetők Bangkokban vasárnap, a demonstráció békés maradt.

Helyszíni beszámolók szerint a nap folyamán mintegy 1000 fősre duzzadt tömegből többen megpróbálták átvágni a 11. gyalogezred kaszárnyáját körülkerítő szögesdrótot, valamint eltolni a bejáratot eltorlaszoló buszokat, ám – jóllehet a helyszínre kivonult a rohamrendőrség is – a megmozdulás nem torkollt erőszakba.

A tüntetők szerint a hadsereg aláássa a demokráciát, Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) király kezében pedig túl nagy hatalom összpontosul, noha az ország államformája alkotmányos monarchia. A korábban a thaiföldi hadsereg parancsnoksága alá tartozó ezredet 2019-ben közvetlenül a király alá rendelték a tüntetők szerint azonban ez a döntés alkotmányellenes volt.

Buszok állták el a bejáratotForrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

Diákaktivisták egy csoportja Twitteren azzal vádolta az ezredet, hogy erőszakkal vetett véget a 2010-es demokráciapárti tüntetéssorozatnak, és nagy szerepe volt a korábbi puccsokban is.

A diákok vezette tüntetések már több hónapja tartanak, az emberek egyebek között a 2014-es katonai puccsal hatalomra került Prajut Csan-Ocsa miniszterelnök lemondását, új alkotmányt elfogadását, továbbá az uralkodó alkotmányba foglalt jogkörének megnyirbálását és pénzügyi elszámoltatását követelik.

A délkelet-ázsiai országban a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van érvényben, amely 15 év börtönnel fenyegeti a királyi család legenyhébb bírálatát is.

Megbukhat a miniszterelnök

Prajut Csan-Ocsa szerdán bíróság elé áll: a volt tábornok az ellene szóló vád szerint ugyanis annak ellenére sem költözött ki a hadsereg tulajdonában álló házából, hogy 2014-ben hivatalosan nyugdíjba vonult. Elemzők rámutattak arra is, hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet akár Prajut miniszterelnöki székébe is kerülhet.

A tüntetés egyik vezetője máris bejelentette, hogy szerdán a bíróság épülete elé vonulnak.

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában