Brexit: felgyorsítják a tárgyalásokat

Ezt olvasta már?

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagyköveteit

Montenegró és Szerbia nemkívánatos személynek minősítette egymás nagyköveteit, és kiutasította őket az országból - jelentették be az illetékes külügyminisztériumok szombaton. A kezdőlépést Montenegró tette meg...

Karanténba vonul a horvát kormányfő

Karanténba vonul Andrej Plenkovic horvát kormányfő, mert feleségének koronavírustesztje pozitív lett - írta a helyi sajtó szombaton. A hírt a kormány is megerősítette. Ana...

Tömegek tüntettek francia nemzetbiztonsági törvény ellen

Újságíró szervezetek, baloldali pártok, szakszervezetek, jogvédő szervezetek együtt hívták országszerte utcára az embereket az ellen kormányjavaslat ellen, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése...

Ízléstelen, megbocsáthatatlan, vállalhatatlan – A Mazsihisz is elítélte Demeter Szilárd írását

Vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – ítélte el szombat este kiadott közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt a véleménycikket, amelyet Demeter Szilárd, a...

Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője hétfő délután videókapcsolaton beszélt David Frost brit főtárgyalóval, és a megbeszélés után a Twitteren közölte: Frostnak megerősítette, hogy

az EU kész az intenzívebb tárgyalásokra Londonnal már ezen a héten, minden témakörről, jogilag kötelező szövegtervezetek alapján.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnöke ugyancsak hétfőn Londonban Michael Gove-val, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetőjével tárgyalt elsősorban a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás észak-írországi protokolljának érvényesítéséről.

E protokoll célja annak elkerülése, hogy a december 31-én lejáró átmeneti időszak után ismét fizikai ellenőrzést kelljen bevezetni Észak-Írország és az EU-ban maradó Ír Köztársaság határán.

Sefcovic a londoni tárgyalás utáni nyilatkozatában közölte: megállapodás született a brit féllel arról, hogy minden szinten sokkal intenzívebbé kell tenni a kapcsolattartást.

Michael Gove – akinek felelősségi körébe tartozik a felkészülés irányítása is az EU-val tervezett kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény elmaradásának esetére – a londoni alsóházban hétfő este tartott helyzetértékelésében először még úgy fogalmazott: a brit kormány abban reménykedett, hogy az átmeneti időszak december végi lejárta előtt sikerül az EU-val egyezségre jutni egy olyan típusú szabadkereskedelmi megállapodásról, amilyet az unió Kanadával is kötött, ám “ahogy a dolgok jelenleg állnak, ez nem fog megtörténni”.

Hozzátette ugyanakkor, hogy London változatlanul és maradéktalanul elkötelezett egy ilyen szabadkereskedelmi megállapodás elérése mellett, de az ehhez vezető folyamat újraindításához az EU álláspontjának alapvető módosulására van szükség.

Michel Barnier Twitter-bejegyzése a brit tárgyalásvezetővel tartott megbeszéléséről Gove alsóházi felszólalása alatt jelent meg, és a brit miniszter erre reagálva kijelentette, hogy az EU részéről konstruktív lépés történt, amelyet ő üdvözöl.

Hozzátette:

ha van előrelépés, “márpedig úgy tűnik, hogy van”, annak senki nem örülne jobban, mint ő.

A majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről tartott tárgyalássorozat eddigi kilenc fordulóján nem sikerült érdemi eredményre jutni, és a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozón a tagállamok vezetői olyan állásfoglalást fogadtak el, amely szerint Londonnak kell megtennie a megállapodáshoz szükséges további lépéseket.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalának szóvivője erre reagálva közölte: London értelmezése szerint az EU gyakorlatilag véget vetett a kereskedelmi tárgyalásoknak azzal, hogy kizárólag a brit féltől várja a további lépéseket, és nincs értelme a tárgyalások e hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

Michel Barnier az eredeti tervek szerint hétfőn látogatott volna Londonba, ám ez az uniós csúcson elfogadott zárónyilatkozat nyomán hirtelen fellángolt feszültég miatt elmaradt.

Az Európai Bizottság tárgyalásvezetője azonban az EU további tárgyalási készségét megerősítő hétfői Twitter-bejegyzésében közölte, hogy várja London reagálását a legutóbbi fejleményekre.

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Elítélte Demeter Szilárd publicisztikáját az izraeli nagykövetség és a Nemzetközi Auschwitz Bizottság is

Szót emelt a miniszteri biztos „borzalmas” kirohanása ellen az American Jewish Committee is. Nemzetközi szintre ért a botrány. „Európa Soros György gázkamrája”, „Soros...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -