Botrányos választással győzhet Biden

Ezt olvasta már?

Elítéli Magyarország az Izrael elleni rakétatámadásokat

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter...

WHO: már 44 országban terjed a koronavírus indiai mutációja

Egymillió forint kihúzná a bajból? Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával...

42 halottja van eddig a kormányellenes tüntetéseknek Kolumbiában

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt - közölte...

Erőre kaptak a tálibok a nyugati kivonulás hírére

A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet Vardak tartományban, közel az afgán fővároshoz, Kabulhoz - számoltak be biztonsági tisztségviselők kedden. Tarík Arian belügyi szóvivő elmondta:...

A hosszú ideig elhúzódó jogi csatározások ellenére nagy eséllyel Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Míg a Trump-adminisztráció partnerként tekintett Közép-Európára, és nem úgy, mint egy diákra, akit ki kell oktatni, ez Joe Biden győzelmével negatív irányba változhat. Már csak azért is, mert az egyik legnagyobb támogatója Soros György, így ha elnökként véleményt kell majd alkotnia a régióról, akkor várhatóan a Soros-féle NGO-k már jól ismert tanulmányaira fog támaszkodni. Magyarország ugyanakkor az Egyesült Államokkal az elnök pártszínezetétől függetlenül jó kapcsolatra törekszik, annak erőssége tehát sokkal inkább az új demokrata vezetés hozzáállásától függ majd. A nemzeti oldal ennél sokkal kedvezőtlenebb nemzetközi helyzetben is már kétszer tudott kétharmados győzelmet aratni, és a liberálisok nyomása ellenére is szembe tudott szállni az illegális bevándorlással, így jó esélyei vannak 2022-ben is. A XXI. Század Intézet gyorselemzése.

Botrányokkal teli elnökválasztáson van túl az Egyesült Államok, még napokkal az elnökválasztás után sem tudták összeszámolni a szavazatokat több csatatérállamban sem. Ezek alapján ugyanakkor Donald Trump hiába cáfolt rá a közvélemény-kutatásokra és ért el sokkal jobb eredményt a várakozásoknál, ez nem volt elég, nagyon szoros küzdelemben – a minden bizonnyal hosszú ideig elhúzódó jogi csatározások ellenére – jó eséllyel Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Donald Trump ugyanakkor még több államban is kezdeményezni fogja az újraszámlálást, így minimális esélye még maradt a fordításra.

Levélszavazatokat számolnak egy választási hivatalban a Pennsylvania állambeli Allentownban november 5-én, két nappal az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások utánForrás: MTI/AP/Mary Altaffer

A magyar-amerikai kapcsolatok Donald Trump 2016-os megválasztása óta jelentősen javultak, hosszú idő után az amerikai külügyminiszter Magyarországra látogatott, a magyar miniszterelnököt pedig hivatalos látogatáson fogadták a Fehér Házban, amelyet követően baráti hangnemben tartottak közös sajtótájékoztatót az elnökkel. Donald Trump és Orbán Viktor között több baráti telefonbeszélgetésre is sor került. Magyarországra 2016 óta ismét partnerként tekintett az Egyesült Államok vezetése, s nem úgy, mint egy diákra, akit ki kell oktatni. Emellett Közép-Európa kiemelt szerepet kapott az amerikai külpolitikában.

A partnerkapcsolatokat a közös világnézeti elkötelezettség is jelentősen javította.

A bevándorláspárti Joe Biden várható győzelmével ez a Közép-Európa, így Magyarország számára is rendkívül kedvező helyzet negatív irányba változhat, hiszen amellett, hogy ismét leértékelődhet az amerikai vezetés szemében a közép-európai térség, ideológiai okokból ismét a 2016 előtti éles politikai támadásokra lehet számítani.

A puha demokráciaexport keretében a demokrata külügyi irányítás igyekezett akaratát érvényesíteni Magyarországon is, elég csak a Goodfriend-misszióra és a 2014-es kitiltási botrányra gondolni.

Ezek az események nyílt politikai nyomásgyakorlási eszközök voltak az Obama-adminisztráció részéről, miután a konzervatív magyar kormány több olyan intézkedést is hozott, amely ideológiai okokból nem tetszett a liberális demokrácia élharcosainak. Ennek várható visszatérésére utal, hogy Joe Biden nemrég Fehéroroszországhoz hasonlította Lengyelországot és Magyarországot, Orbán Viktort pedig lényegében lebanditázta.

Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnök támogatói egy eredményváró rendezvényen az Arizona állambeli Chandlerben november 3-ánForrás: MTI/AP/Matt York

Nem véletlenek ezek a nyilatkozatok, hiszen Biden mögött áll Soros György. A milliárdos tőzsdespekuláns az idei elnökválasztás kimenetelét nem bízta a véletlenre, eddig már több mint hetvenmillió dollárt költött el, ami majdnem a háromszorosa annak az összegnek, amit 2016-ban erre a célra fordított.

Így nem meglepő, hogyha Bidennek elnökként véleményt kell majd alkotnia Magyarország és a közép-európai régió kapcsán, akkor a Soros-féle NGO-k jól ismert tanulmányaira fog támaszkodni.

Ez volt a gyakorlat az Obama-adminisztráció időszakában is, amikor a Wikileaks által kiszivárogtatott levelezések szerint Hillary Clinton külügyminiszterként olyan politikai döntéseket hozott és kényszerített rá az Európai Unióra, amelyeket Soros György vagy valamelyik szervezete javasolt. Biden alelnökként Ukrajna belügyeibe avatkozott bele (főügyészjelölés, energiapolitika), amely szintén egybevágott a „Soros-birodalom” céljaival.

Magyarországon ennél sokkal kedvezőtlenebb nemzetközi helyzetben is kétszer tudott kétharmados győzelmet aratni a nemzeti oldal, sőt a liberálisok nyomása ellenére is szembe tudott szállni az illegális bevándorlással.

Így 2022-ben is jó esély van arra, hogy ismét sikert érjen el az Orbán Viktor vezette nemzeti kormány. Az Amerikai Egyesült Államokkal pedig az elnök színezetétől függetlenül jó kapcsolatokra törekszik hazánk, annak erőssége sokkal inkább az új demokrata vezetés hozzáállásától függ majd.

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Villámcsapásba halt bele egy brit kisfiú egy fociedzésen

Villám csapott egy brit kisfiúba egy fociedzésen a Lanchashire megyei Blackpoolban. A kilencéves fiút kórházba szállították, de nem élte túl a villámcsapást - írja...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -