Botrány Németországban: nagy erőkkel gyógyítják a Pumákat

Ezt olvasta már?

A jelek szerint eredményes volt a német védelmi miniszter ultimátuma. Christine Lambrecht ugyanis néhány hetet adott a Puma gyalogsági harcjárműveket gyártó hadiipari vállalatnak arra, hogy kijavítsa azokat a hibákat, amelyek egy, a közelmúltban tartott hadgyakorlaton tizennyolc jármű teljes leállását okozták.

Az ügy nem csupán a a német hadsereg, a Bundeswehr, hanem egész Németország számára kínos, mert a Pumáknak kulcsfontosságú szerepet szánnak a NATO gyors reagálású hadtestében. A hadgyakorlaton azonban bebizonyosodott, hogy a a szövetség által várt járművek egyelőre nem vethetők be.

A hibát a Bundeswehr páncélos hadosztályának főparancsnoka is elismerte, aki minderről külön levélben számolt be a védelmi minisztérium és a hadsereg vezetőinek. A főparancsnok nem kertelt, úgy vélekedett, hogy szerinte a Pumák 2023 végéig aligha állhatnak rendelkezésre. Ezért az indítványozta, hogy a NATO gyors reagálású hadtestében a Pumát a kevésbé korszerű, de bevált gyalogsági harcjárművel, a Marderrel pótolják.

KAPCSOLÓDÓ

A történteket a védelmi miniszter is megelégelte. Lambrecht ultimátumot intézett a gyártó cég, a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és a Rheinmetall közös vállalatának vezetőségéhez. Arra szólította fel a vállalatot, hogy a legrövidebb időn belül – konkrétan néhány héten belül – hozza helyre a hibát. Ellenkező esetre

azzal fenyegetett, hogy a minisztérium nem köt további szerződéseket a céggel, és nem lesznek további megrendelések sem.

A felelősség a hadiiparé. Vagy együtt megyünk az úton, vagy véget vetünk az együttműködésnek – fogalmazott a politikus.

A kemény hangú ultimátum első lépésben eredményes volt. A cég képviseletében ugyanis a Rheinmetall reagált. Ígéretet tett arra, hogy minden erőt mozgósítva a járműveket hamarosan megjavítják. A közlemény szerint a szakértők már meg is kezdték a meghibásodott Pumák átvizsgálását.

A cél annak kiderítése, hogy mi okozta a leállást. Az első számú gyanú szerint az elektronikai rendszerben keletkezett hiba, de mechanikus proléma is fellépett.

A vállalat azt ígérte, hogy a hiba kijavítása az elkövetkező két-három hétben megtörténik.

„Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a Pumák továbbra is a páncélozott harcjárművek gerincét jelentsék a Bunfesdswehrben” – hangoztatta a Rheinmetall nyilatkozata.

A NATO egyelőrein nem reagált a történtekre, így arra sem, hogy a legkorszerűbbnek tartott Pumákat adott esetben az elavultnak számító, de megbízható Marderekkel pótolják-e.

Nyitókép: Fotó: Twitter/David

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában