Borzalmas hóvihar, mínusz 50 fok Amerikában: eddig legalább 12-en megfagytak

Ezt olvasta már?

Már több mint 7500 repülőjáratot voltak kénytelenek törölni a légitársaságok az országot sújtó téli viharok és sarkvidéki hideg miatt az Egyesült Államokban. Ohióban egy tömegkarambolban négyen haltak meg, 50 autó ütközött egymásnak. Legalább 12-en fagytak meg eddig. A kanadai határ közelében lévő államokban akár mínusz 50 fok is lehet ma éjjel.

A szombat reggel frissített adatok szerint pénteken mintegy 6000 járat nem tudott elindulni, és szombatra is már 1500 járatot kellett törölni. A legnagyobb bajban az ország északi felének nagy repülőterei vannak, Seattle-ben, Chicagóban és New Yorkban.

Férfi megy a szakadó hóesésben St. Louisban.Forrás: MTI/AP/Jeff Roberson

Az Elliott névre keresztelt téli viharzóna középpontja szombaton az Egyesült Államok északkeleti államai fölött volt, de hatása az ország területének jó részén érzékelhető. Az északnyugati partvidéken jeges és ónos esőre, a keleti partvidéken áradásokra, az ország középső részén pedig az életet is veszélyeztető hidegre hívták fel a lakosság figyelmét a hatóságok és a meteorológiai szolgálat. Az érvényben lévő figyelmeztetés szerint a jeges széllel párosuló hideg életveszélyes utazási körülményeket teremt annak, aki autójában reked.

Hóviharra figyelmeztető felirat egy autópályán, a Wisconsin állambeli Madisonben 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoznak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban – a képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/AP/Wisconsin State Journal/John Hart

A Nagy-tavak vidékén komolyabb havazásra készülnek.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul időjárási vészhelyzetet hirdetett még csütörtökön a nagy havazás miatt, míg Dél-Dakota állam kormányzója, Kritsi Noem utasítást adott az amerikai Nemzeti Gárdának, hogy az állam erdeiből gondoskodjon tűzifáról az indián törzsi területen élő emberek számára, akik a viharos körülmények között otthonukban rekedtek.

Az American Airlines repülőgépét jégtelenítik a minneapolisi St. Paul Repülőtéren 2022. december 22-én, amikor téli viharok okoznak közlekedési nehézségeket és áramkimaradásokat az Egyesült Államok északkeleti államaiban – a képre kattintva galéria nyílikForrás: MTI/AP/Star Tribune/David Joles

A meteorológusok úgynevezett bombaciklonról beszélnek, amelynek a lényege, hogy a légnyomás hirtelen változása miatt a hőmérséklet viharos körülmények mellett nagyon gyorsan zuhan.

Havat takarító férfi MinneapolisbanForrás: MTI/AP/Abbie Parr

Szombaton kora reggel a leghidegebbet Észak-Dakota államban mérték mínusz 30 Celsius-fokhoz közeli értékekkel, és az ország területének legnagyobb részén nappal sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, a hagyományosan a legenyhébb klímájúak közé tartozó Florida északi vidékeit is belevéve. A fővárosban, Washingtonban hajnalban mínusz 14 fokot mértek, napközben pedig mínusz 5 fokot várnak.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában