Borzalmas bombaciklon pusztít az Egyesült Államokban, már 22-en meghaltak

Ezt olvasta már?

Utolsó szakaszába lépett az Egyesült Államokban pusztító bombaciklon vasárnap délután. A szerda óta tomboló Elliott névre keresztelt bombaciklon magja Kanada felé tart, a legfrissebb információk szerint pedig legkevesebb huszonkét ember vesztette életét az ítéletidő következtében − számolt be minderről a Magyar Nemzet a Fox News alapján.

Egy történelmi és brutális téli vihar mintegy 240 millió amerikait fenyegetett miközben az Egyesült Államokban ünnepi utazási káosz alakult ki, járatok ezreit törölték és főbb autópályákat zártak leForrás: AFP/Seth Herald

A hóvihar és szélsőséges időjárás által leginkább sújtott államok közé tartozik New York is. Kathy Hochul, az észak-nyugati állam kormányzója szombaton kezdeményezte a szövetségi katasztrófahelyzet kihirdetését, ami lehetővé teszi a károk helyreállítására, valamint a fennakadások elhárítására elkülönített központi források igénybevételét.

Egy férfi hófúvóval tisztítja a járdát ChicagóbanForrás: AFP/Kamil Krzaczynski

[embedded content]

New York államban legkevesebb hárman vesztették életüket az Elliott bombaciklon következtében, közülük ketten azért, mert a hatóságok a drasztikus útviszonyok miatt nem tudtak időben a helyszínre érkezni.

[embedded content]

Egy férfi dacol a fagyos hőmérséklettel a Tennessee állambeli Nashville belvárosában december 23-ánForrás: AFP/Seth Herald

A bombaciklon következtében több mint 1,6 millió fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás, emellett a légitársaságoknak közel nyolcezer járatot kellett törülniük. Emiatt sokan nem tudták családjukkal tölteni a karácsonyt, az adatok alapján mintegy 3,4 millió ember szándékozott repülővel utazni december 23-án és december 24-én.

A sarkvidéki vihar miatt a hőmérséklet is jóval fagypont alá süllyedt országszerte, a Mexikói-öböl partjainál is szokatlanul hidegben kell ünnepelniük az itt lakóknak.

Az ünnepi utasok a detroiti Wayne megyei Metro repülőtéren tolonganak szenteste az Elliot vihar utánForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Matthew Hatcher

Az Elliott bombaciklon nem kímélte Seattle városát sem, egy videó-összeállítás bemutatja a fagyos időjárás miatt szinte lehetetlenné vált mindennapokat.

[embedded content]

objektum Az előrejelzések ugyanakkor azt mutatják, hogy a jövő hét végén már fellélegezhetnek az amerikaiak, véget érhet az „emlékezet leghidegebb karácsonyának” is nevezett időszak.

Az ítéletidő Kanadát sem kímélte, áramkimaradások, járhatatlan utak, elakadások jellemezték a szombati napot Ontario és Québec tartományokban. Az extrém erősségű szél, hófúvás és a látási viszonyok romlása miatt több területen is rendkívüli állapotot hirdettek.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában