Bombák százait hagyták maguk után az oroszok Kijev mellett

Ezt olvasta már?

Az aknák, a lőszerek és a megsemmisült páncélozott járművekből származó géppuskák veszélyesek lehetnek az otthonaikba visszatérő civilekre nézve, ezért az ukrán egységek faluról járva fésülik át a területet és takarítják el a veszélyes robbanóanyagot – írja a CNN.

Ez a munka feltehetően még hónapokon át tart majd. Szerhij Kruk, az ukrán állami segélyszolgálat vezetője szerint 300 ezer hektárnyi területet kell felmérniük. Ez Ukrajna területének csaknem felét jelenti.

“A fegyveres erőkkel és az ukrán nemzeti rendőrséggel együttműködve aktívan dolgozunk, és mindent megteszünk az emberek hazatérése és a megélhetés helyreállítása érdekében” – mondta, hozzátéve, hogy Kijev modellként szolgál majd más régiók hasonló erőfeszítéseihez.

Az ukrán egységek kazettabombákat is hatástalanítanak: az orosz hadsereg a vádak szerint

rendszeresen használ kazettabombákat polgári célpontok ellen

Ukrajnában. Április elején az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója közölte, hogy hiteles állításokat kapott arról, hogy az orosz fegyveres erők legalább 24 alkalommal használtak kazettás bombákat lakott területeken.

Az ilyen támadások háborús bűncselekményeknek minősülhetnek Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi vezetője szerint.

Aknamentesítés mellett további takarítási munkálatok is várnak az ukránokra, miközben a helyiek elkezdik a visszatérést Kijevbe és környékére. A helyi hatóságok szerint mintegy 30 ezer ember már visszatért, néhány üzlet újra kinyitott és a forgalom is jelentősen megnövekedett. Katonai ellenőrzőpontokat is eltávolítottak a város főútvonalairól, és a tömegközlekedés is újraindult. Eközben a hatóságok folytatják a romok eltávolítását az utcákról.

A feladat végtelennek tűnik, különösen azok számára, akiknek a holttestek összegyűjtése a feladatuk.

Irpiny legnagyobb temetőjében sorra ássák ki a sírokat: a katonai temetések feszített tempóban zajlanak.
Itt a katonai temetések gyors egymásutánban zajlanak, az emberek nem bíznak abban, hogy az orosz hadsereg nem gondolja meg magát.

A lakosokat Ukrajna-szerte figyelmeztetik arra, hogy ha elhagyott lőszerre bukkannak, ne érintsék meg azt, de jelezzék a hatóságoknak, hogy ilyesmit találtak.

Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Legfrissebb a témában

Még több hasonló cikk a témában