Bidennek még van mozgástere, Trump már csak akkor nyerhet, ha tarol

Ezt olvasta már?

Karanténba vonul a horvát kormányfő

Karanténba vonul Andrej Plenkovic horvát kormányfő, mert feleségének koronavírustesztje pozitív lett - írta a helyi sajtó szombaton. A hírt a kormány is megerősítette. Ana...

Ízléstelen, megbocsáthatatlan, vállalhatatlan – A Mazsihisz is elítélte Demeter Szilárd írását

Vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára – ítélte el szombat este kiadott közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt a véleménycikket, amelyet Demeter Szilárd, a...

Vízágyúval lövik a párizsi rohamrendőrök a tüntetőket a téli hidegben

Mint ahogy arról az Origo beszámolt, döbbenetesen nagy tömeg tüntet Párizsban a koronavírus-járvány kellős közepén, a rendőrség szerint több tízezres, a szervezők szerint több mint százezres...

Egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma Lengyelországban

Az elmúlt napban 15 178-cal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Lengyelországban, ezzel az eddig azonosított esetek száma elérte a 973 593-mat - számolt be szombaton...

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Csigalassúsággal halad a szavazatok összesítése abban a hat államban, ahol ezidáig nem hirdettek győztest az elnökválasztáson. A hat közül Alaszkára annyira nem érdemes figyelni, ott orbitális meglepetés lenne Trump veresége. A többi ötben elvben bármelyik jelölt nyerhet.

Donald Trump távozóban michigani kampányzárójáról. Az államot végül szoros versenyben kihívója, Joe Biden nyerte.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Vegyük például Arizonát, már csak azért is, mert ebben van némi sarunk. Szerdára virradó éjszaka az addig beérkezett szavazatok eloszlása alapján elég biztosnak tűnt Joe Biden győzelme ahhoz, hogy neki ítéljük az állam 11 elektori szavazatát. Mentségünkre legyen mondva, hogy nem egy nagy amerikai tévétársaság, illetve az AP hírügynökség és a Guardian is így értékelte az ottani eredményeket. Ezt csütörtökre virradó hajnalban kénytelen voltam visszavonni. A szavazatok 86 százalékának feldolgozása után Joe Biden előnye 79 ezer szavazatra csökkent, és ha Donald Trump szerzi meg a még nem összesített 515 ezer szavazat 58 százalékát, akár még fordíthat is. Ez teljesen reális lehetőség.

Biden nyer

Trump nyer

Még nincs eredmény

IN
TX
WA
CO
AZ
KS
OK
MN
IA
AR
LA
WI
KY
TN
MS
AL
GA
ID
MT
WY
CA
NV
AK
HI
UT
NM
NE*
OH
IL
NH
OR
MA
PA
FL
MD
DC
DE
NY
NJ
ME
VT
RI
CT

Az amerikai elnökválasztás állása térképen

Előzetes eredmények, november 5., 6:00

14
10

2
0

16
29

18

1
1

2
0

10
10
3
4

5
5

6
6

1
1

5
38
9
6
7
6
8
6
9
16
9

1
1

8
5
6
7
3
12
3
3
7
3
3
13
5
15
4
3
4

1
1

29

3
WV
SD
ND

4
MO
10
3
MI
VA
NC
SC

* NE: 4 szavazat Trumpnak,
1 Bidennek Nebraskában

1

Az Arizonából érkező híreket ellensúlyozza, hogy Georgiában több fordulat után – magyar idő szerint kora hajnalban teljesen esélytelennek tűnt Biden győzelme, hogy aztán délelőtt kilenc tájékában már azt gondoljam, Biden simán nyerhet, hogy délutánra ismét kilátástalannak tűnjön ott egy demokrata győzelem – csütörtökre virradó éjszaka Biden alig negyvenezer szavazatnyira csökkentette hátrányát, és ahhoz, hogy fordítson, a még nem összesített szavazatok 65 százalékára van csupán szüksége. Csupán, mert már jellemzően csak levélszavazatokat számolnak, és ez eleve Bidennek kedvez, ráadásul olyan megyékben, amikben Biden az eddig összesített szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg.

Egy georgiai győzelem bőven kárpótolná Bident Arizona elvesztéséért, mivel Georgia 16 elektori szavazata még nagyobb nyeremény is Arizona 11 elektori szavazatánál is.

Nevadában jelenleg egészen minimális, ln 7600 szavazat Biden előnye, de ott is még olyan megyékben számolnak, ahol az összesített állami eredménynél nagyobb arányban vezet a demokrata jelölt.

Pennsylvaniában ugyan Donald Trump előnye még mindig 190 ezer szavazat, de ez volt közel hétszázezer is, és még bő egymillió levélszavazatot kell megszámolni, melyek elsősorban olyan megyékből érkeztek be, melyekben Biden fölényesen, helyenként akár 60 pontos előnnyel vezet.

Végül ott van Észak-Karolina, ahol Trump jelenleg 77 ezer szavazattal vezet, de ahol még 117 ezer levélszavazatot nem dolgoztak fel. Elméleti esélye tehát itt is van Bidennek a fordításra, bár ehhez a még nem összesített szavazatok 82 százalékát kéne megszereznie.

Hogy ez összességében mit jelent?

Joe Bidennek már biztosan van 253 szavazata. Nagyon valószínű, hogy nyer Nevadában, de az állam 6 elektori szavazata még kevés az elnökség elnyeréséhez. Ahhoz legalább egy államban nyernie kéne Georgia, Pennsylvania, Észak-Karolina és Arizona négyeséből. Trumpnak ennél nehezebb dolga van. Neki mind a négy államban nyernie kéne a győzelemhez.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma.
Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapokon át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésére: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”


Megveszem a Makrót

Kapcsolódó

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagyköveteit

Montenegró és Szerbia nemkívánatos személynek minősítette egymás nagyköveteit, és kiutasította őket az országból - jelentették be az illetékes külügyminisztériumok szombaton. A kezdőlépést Montenegró tette meg...

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk | Street Kitchen

Karácsony Fullos csokitorta banánnal megspékelve! Green Kitchen Egy tartalmasabb ebéd vagy...

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Ez a zsemle akkor jó, ha alig bírjátok átharapni, mert tele van rántott hússal és majonézes salival! ...

Erdélyi konyhát így még nem tálaltak – megnyílt a SZÉK

A legjobb reggelik Ezzel aztán tutira jól indul majd a nap - bár kevéssé diétásan 😀 ...

A japánok évszázadokig nem ették meg a szusiban a rizst, csak a halat

Sertéskaraj ázsiai ízekre hangolva Tésztapolc Parmezán és vörösbor egy tökéletes tésztaraguban ...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -