Bidennek még van mozgástere, Trump már csak akkor nyerhet, ha tarol

Ezt olvasta már?

Elítéli Magyarország az Izrael elleni rakétatámadásokat

Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon. Szijjártó Péter...

WHO: már 44 országban terjed a koronavírus indiai mutációja

Egymillió forint kihúzná a bajból? Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával...

42 halottja van eddig a kormányellenes tüntetéseknek Kolumbiában

Legalább negyvenkét ember halt meg és 168-an tűntek el eddig a kolumbiai tüntetések során, amelyek április 28-án kezdődtek egy vitatott adóreform miatt - közölte...

Erőre kaptak a tálibok a nyugati kivonulás hírére

A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet Vardak tartományban, közel az afgán fővároshoz, Kabulhoz - számoltak be biztonsági tisztségviselők kedden. Tarík Arian belügyi szóvivő elmondta:...

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.

Megveszem

Csigalassúsággal halad a szavazatok összesítése abban a hat államban, ahol ezidáig nem hirdettek győztest az elnökválasztáson. A hat közül Alaszkára annyira nem érdemes figyelni, ott orbitális meglepetés lenne Trump veresége. A többi ötben elvben bármelyik jelölt nyerhet.

Donald Trump távozóban michigani kampányzárójáról. Az államot végül szoros versenyben kihívója, Joe Biden nyerte.Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Vegyük például Arizonát, már csak azért is, mert ebben van némi sarunk. Szerdára virradó éjszaka az addig beérkezett szavazatok eloszlása alapján elég biztosnak tűnt Joe Biden győzelme ahhoz, hogy neki ítéljük az állam 11 elektori szavazatát. Mentségünkre legyen mondva, hogy nem egy nagy amerikai tévétársaság, illetve az AP hírügynökség és a Guardian is így értékelte az ottani eredményeket. Ezt csütörtökre virradó hajnalban kénytelen voltam visszavonni. A szavazatok 86 százalékának feldolgozása után Joe Biden előnye 79 ezer szavazatra csökkent, és ha Donald Trump szerzi meg a még nem összesített 515 ezer szavazat 58 százalékát, akár még fordíthat is. Ez teljesen reális lehetőség.

Biden nyer

Trump nyer

Még nincs eredmény

IN
TX
WA
CO
AZ
KS
OK
MN
IA
AR
LA
WI
KY
TN
MS
AL
GA
ID
MT
WY
CA
NV
AK
HI
UT
NM
NE*
OH
IL
NH
OR
MA
PA
FL
MD
DC
DE
NY
NJ
ME
VT
RI
CT

Az amerikai elnökválasztás állása térképen

Előzetes eredmények, november 5., 6:00

14
10

2
0

16
29

18

1
1

2
0

10
10
3
4

5
5

6
6

1
1

5
38
9
6
7
6
8
6
9
16
9

1
1

8
5
6
7
3
12
3
3
7
3
3
13
5
15
4
3
4

1
1

29

3
WV
SD
ND

4
MO
10
3
MI
VA
NC
SC

* NE: 4 szavazat Trumpnak,
1 Bidennek Nebraskában

1

Az Arizonából érkező híreket ellensúlyozza, hogy Georgiában több fordulat után – magyar idő szerint kora hajnalban teljesen esélytelennek tűnt Biden győzelme, hogy aztán délelőtt kilenc tájékában már azt gondoljam, Biden simán nyerhet, hogy délutánra ismét kilátástalannak tűnjön ott egy demokrata győzelem – csütörtökre virradó éjszaka Biden alig negyvenezer szavazatnyira csökkentette hátrányát, és ahhoz, hogy fordítson, a még nem összesített szavazatok 65 százalékára van csupán szüksége. Csupán, mert már jellemzően csak levélszavazatokat számolnak, és ez eleve Bidennek kedvez, ráadásul olyan megyékben, amikben Biden az eddig összesített szavazatok több mint 70 százalékát szerezte meg.

Egy georgiai győzelem bőven kárpótolná Bident Arizona elvesztéséért, mivel Georgia 16 elektori szavazata még nagyobb nyeremény is Arizona 11 elektori szavazatánál is.

Nevadában jelenleg egészen minimális, ln 7600 szavazat Biden előnye, de ott is még olyan megyékben számolnak, ahol az összesített állami eredménynél nagyobb arányban vezet a demokrata jelölt.

Pennsylvaniában ugyan Donald Trump előnye még mindig 190 ezer szavazat, de ez volt közel hétszázezer is, és még bő egymillió levélszavazatot kell megszámolni, melyek elsősorban olyan megyékből érkeztek be, melyekben Biden fölényesen, helyenként akár 60 pontos előnnyel vezet.

Végül ott van Észak-Karolina, ahol Trump jelenleg 77 ezer szavazattal vezet, de ahol még 117 ezer levélszavazatot nem dolgoztak fel. Elméleti esélye tehát itt is van Bidennek a fordításra, bár ehhez a még nem összesített szavazatok 82 százalékát kéne megszereznie.

Hogy ez összességében mit jelent?

Joe Bidennek már biztosan van 253 szavazata. Nagyon valószínű, hogy nyer Nevadában, de az állam 6 elektori szavazata még kevés az elnökség elnyeréséhez. Ahhoz legalább egy államban nyernie kéne Georgia, Pennsylvania, Észak-Karolina és Arizona négyeséből. Trumpnak ennél nehezebb dolga van. Neki mind a négy államban nyernie kéne a győzelemhez.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma.
Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapokon át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésére: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”


Megveszem a Makrót

Kapcsolódó

- Advertisement -
- Advertisement -

Legfrissebb a témában

Villámcsapásba halt bele egy brit kisfiú egy fociedzésen

Villám csapott egy brit kisfiúba egy fociedzésen a Lanchashire megyei Blackpoolban. A kilencéves fiút kórházba szállították, de nem élte túl a villámcsapást - írja...

Kicsoda Sandwich grófja? – megjelent a Street Kitchen újságírójának legújabb könyve

Langalló, kenyérlángos, vagy hívd, ahogy akarod! Húst hússal Frankó töltelék, perfekt sült csirke,...

Rózsaszínben akarod látni a világot? Irány a Samantha!

Mentes nasik Kicsit fitt, kicsit alternatív recept: tojás-, cukor- és tejmentes Az almás...

Jövő héten nyitnak a teraszok, így készülnek a vendéglátósok

Az almás pitét mindenki szereti Tésztapolc A tésztaételeket mindenki szereti ...

Raktárból francia pékség – teszteltük a Petit Tourage Pâtisserie-t

Ezt BÁRKI meg tudja csinálni! Húst hússal Kiadós kaja, amiért nem kell Csehországig...
- Advertisement -

Még több hasonló cikk a témában

- Advertisement -