Bezáratta a román Legfelsőbb Bíróság a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnáziumot

Ezt olvasta már?

Működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi, magyar tannyelvű II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, miután a bukaresti Legfelsőbb Bíróság jogerőre emelt egy korábbi alapfokú ítéletet – írja a kolozsvári Krónika című erdélyi magyar napilap az oktatási intézmény igazgatójának, Tamási Zsoltnak a közleményére hivatkozva. A marosvásárhelyi magyar iskolát az Orbán-kormány segítségével alapíthatták újra 2018-ban. A román Legfelsőbb Bíróság mostani döntésére reagált az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor. Bejegyzésében az áll: „Elkeserítőnek, felháborítónak, minősíthetetlennek tartom, ahogyan a marosvásárhelyi iskolának folyamatosan nekiesnek, újra és újra”. A bukaresti taláros testület a döntése indoklását ugyanakkor még nem tette közzé.

A marosvásárhelyi magyar iskola igazgatója szerdán a közösségi oldalán számolt be a hírről. Emlékeztetett, hogy 2018. augusztus 9-én írták alá a tanügyminiszteri rendeletet a működési engedély kiadásáról, mely az igazgató szerint az iskola keresztleveleként is felfogható.

A Római Katolikus Gimnázium épülete Marosvásárhelyen.Forrás: MTI/Boda L. Gergely

„Ezt a rendeletet rosszakaratú emberek intézményeik nevében megtámadták. 2019. november 29-én a marosvásárhelyi bíróság alapfokon eltörölte a keresztlevelünk. A fellebbezésünket a bukaresti Legfelső Táblabíróság 2022. április 6-án tárgyalta, ma közölte ki az eredményt: jogerőre emelte az alapfokú döntést. Így újra működési engedély nélkül maradt a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum – vázolta a helyzetet az igazgató.

Tamási Zsolt szerint a bírósági indoklást még nem kapták meg, majd ennek ismeretében hoznak döntést, tesznek további lépéseket.„Egyeztettem egyházi vezetőinkkel, érsek atyával, érdek-képviseleteinkkel, többek között Kelemen Hunor szövetségi elnökkel is. Megerősítettek, hogy amint az indoklás meglesz, s több részletet fogunk tudni, megkeressük és megtaláljuk Isten segítségével a lehetőséget a folytatásra. Mert TUDOM, mert az eddigi viharok sokszor tapasztaltam, hogy ahova sokan pontot akartak tenni, Isten segítségével mi vesszőt tettünk és fogunk tenni, mert nem ért véget az iskola története, újrakezdünk. Isten segítsége legyen velünk!¨ – fogalmaz zárásként a hosszas kálváriát megjárt erdélyi iskola igazgatója.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019. november 29-én érvénytelenítette első fokon a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium 2018-as újbóli létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. A bíróság ezt a döntést emelte most jogerőre. A bíróság akkor három olyan, 2018-ban hozott miniszteri rendeletet semmisített meg teljesen, amely az iskolára vonatkozik, egy negyediket pedig részben, amelyik az iskolára is vonatkozik. A megsemmisített rendeletek között van az iskolát létrehozó miniszteri rendelet mellett az, amelyik 2018 júniusában – amikor a katolikus gimnázium jogilag megszűnt – a Bolyai Farkas Gimnázium gyámságára bízta, valamint az, amelyik ideiglenesen Tamási Zsoltot bízta meg az intézmény vezetésével. Tamási Zsolt kinevezésének az ideiglenessége később megszűnt, mivel versenyvizsgán is elnyerte az igazgatói tisztséget.

A tanintézetet és az Oktatási Minisztériumot a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert, Traian Băsescu volt államfő által alapított Népi Mozgalom Párt (PMP), a szélsőjobboldali Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium román szülői munkaközössége perelte be közösen 2019 áprilisában a tanintézet egy évvel korábbi létrehozása miatt, amit törvénytelennek véltek.

A per elindítói azt kifogásolták, hogy a tárca négy olyan közigazgatási határozatot hozott, amelyek kimondottan a marosvásárhelyi iskola létrehozására vonatkoztak. A magyarellenes Marius Pașcan marosvásárhelyi román parlamenti képviselő, a PMP ügyvezető elnöke korábban kijelentette: nem fogadhatják el, hogy a 2011/1-es tanügyi törvény csak a románokra vonatkozzék, és „egy kisebbség számára fakultatívvá, sőt áthághatóvá váljék minisztériumi rendeletek és sürgősségi kormányrendeletek által”. A szélsőséges képviselő úgy vélte, hogy a gimnáziumot a kormánykoalíció pártjainak „aljas politikai cinkosságával”, Budapest megrendelésére és nyomására hozták létre.A marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium 2018-ban megszűnt önálló intézményként működni. A Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 októberében indított vizsgálatot Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen az iskola 2014-es létrehozásakor elkövetett vélt törvénytelenségek miatt. A per vádiratát a bíróság 2019 márciusában visszaküldte kiegészítésre a vádhatóságnak, de az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A marosvásárhelyi magyar iskolát az Orbán-kormány segítségével alapíthatták újra

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státusának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori vezetője biztosította Orbán Viktor miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót. Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában fogadott el törvényt a román parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási tárca 2018. augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven.

RMDSZ-elnök: Nem fogjuk hagyni!

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnök a közösségi oldalán reagált a történtekre. Kelemen a közösségi oldalán azt írta: A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum működési engedélyét. Elkeserítőnek, felháborítónak, minősíthetetlennek tartom, ahogyan a marosvásárhelyi iskolának folyamatosan nekiesnek, újra és újra.Az RMDSZ elnöke hozzáfűzte: Az indoklást még nem ismerjük, viszont már tudjuk, hogy mi a következő lépés! Amint megjelenik a Legfelsőbb Bíróság indoklása, kormányhatározattal vagy újabb miniszteri rendelettel létrehozzuk az iskolát. Teljesen mindegy, hogy kit zavar a léte, ez az iskola a helyi közösség igénye, ez az iskola létezik és létezni fog – zárta bejegyzését.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában