Belgiumban évi kilencezer eurós gáz- és villanyszámlára számíthatnak az új szerződők

Ezt olvasta már?

Egy átlagos belga család, amely – például költözés miatt – új szerződést köt a belgiumi energiaszolgáltatókkal, sokkoló árajánlatra számíthat – írja a The Brussels Times.

Az áram becsült éves ára egy átlagos háztartás számára jelenleg ugyanis 3256,63 euró Belgiumban (azaz hozzávetőleg 1,3 millió forint), míg az átlagos mennyiségű éves földgázszolgáltatásra már csak 5954,07 euróért (több mint 2,3 millió forintért) lehet szerződni. 

Pokolian elszabadultak a rezsiárak Belgiumban.Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uli Deck

Ezért egy átlagos belga családnak évente 9210 eurós energiaszámlára vonatkozó szerződést kell aláírnia, ha a szolgáltatásra igényt tart. Átszámolva ez csaknem évi 3,68 millió forintnak megfelelő összeg, amely havonta tehát 307 ezer forint kiadást jelent csak gázra és villanyra.

Az új közműszerződésekről beszámoló Brussels Times azonban megjegyzi, hogy bár a belga családoknak az energiák új piaci ára szerint kell szerződniük, a tényleges számlák összegét valamelyest csökkentik majd azok az intézkedések, amelyeket a szövetségi és a regionális kormányok az energiaszámlák mérséklése érdekében terveznek.

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában