Array

Belga Nagydíj: könnyedén nyert Hamilton, egyre közelebb Schumacher rekordjához – Index.hu

Ezt olvasta már?

Lewis Hamilton ott folytatta Belgiumban, ahol a két héttel korábban a Spanyol Nagydíjon abbahagyta; a Mercedes hatszoros világbajnoka Spában is az első helyről indulhatott, pályafutása 93. időmérős sikerét a szombat hajnalban meghalt hollywoodi színésznek, Chadwick Bosemannek ajánlotta. Idén 5. alkalommal indulhatott az élről a brit versenyző. A második rajtkockát a Spanyol Nagydíjhoz hasonlóan csapattársa, Valtteri Bottas szerezte meg, több mint fél másodperccel kapott ki Hamiltontól. A harmadik legjobb időt Max Verstappen futotta a Red Bullal. Jól mentek a Renaultok; Daniel Ricciardo a 4., míg Esteban Ocon a 6. rajthelyet szerezte meg. A belga időmérő negatív meglepetését a két Ferrari szolgáltatta: már a Q2-ből sem jutottak tovább, Charles Leclerc 13., Sebastian Vettel pedig 14. lett. 

Tavaly Leclerc nyerte a versenyt, a fiatal monacói pilóta Belgiumban szerezte meg F1-es karrierje első pole pozícióját és a futamgyőzelmét, Hamilton akkor második lett. Hamilton utoljára 2017-ben tudott győzni Belgiumban, azzal együtt összesen három győzelme (2010, 2015, 2017) van a legendás pályán, Michael Scumacher tartja a csúcsot a maga 6 győzelmével. 2018-ban szintén Ferrari-győzelem született, Vettel nyert Hamilton és Verstappen előtt. Hasonlóra most kevés esély volt, már a pontszerzés is bravúrnak számított volna Vetteléknek. 

A futam előtt a pilóták megemlékeztek Anthoine Hubertre, aki tavaly vesztette életét az F2-es versenyen. 

A McLaren számára borzalmas indult a verseny; Carlos Sainz hiába szerezte meg a remek 7. helyet az időmérőn, a kipufogórendszer meghibásodása miatt el sem tudott rajtolni. Nagyon peches a spanyol pilóta, tavaly már az első körben kiesett. 

A rajt után Hamilton megtartotta az első helyet, Bottas második helye sem forgott igazán veszélyben, mögöttük  viszont kanyarokon keresztül öldöklő csatát folytatott Verstappen és Ricciardo a 3. helyért. A hollandnak végül sikerült kivédenie korábbi csapattársának támadásait. Az élmezőnyben egyetlen helycsere történt, Alex Albon (Red Bull) elveszítette az 5. helyet, Ocon előzte meg az Eau Rouge utáni egyenesben. Jól rajtolt Leclerc is, egészen a 8. helyig jött fel, utána viszont elkezdett visszaesni, sorra előzték meg az egyenesekben, a 9. körben már csak 12. volt. A két Mercedes hamar ellépett Verstappentől, egymás után futották a leggyorsabb köröket. Bottas tapadt Hamiltonra, a köztük lévő távolság nem nagyon nőtt 2 másodperc fölé. 

A 11. körben Antonio Giovinazzi és George Russell balesete miatt beküldték a biztonsági autót. Az Alfa Romeo olasz pilótája megcsúszott kigyorsítás közben és a gumifalba vágódott, az egyik leszakadó kerék pont a mögötte haladó Russell autóját találta el. A brit versenyző tehetetlen volt, nem tudta elkerülni az ütközést. A balesetben egyikük sem sérült meg. 

A mezőnyből szinte mindenki kihasználta a biztonsági autós fázist és friss abroncsokra váltott. Egyedül Pierre Gasly (AlpaTauri) és Sergio Pérez (Racing Point) választott eltérő taktikát, ők kint maradtak a keményebb keverékű gumikon. 

Három körig maradt benn a biztonsági autó, az ütközés miatt rengeteg törmelék került a pályára, sokáig tartott a romok takarítása. Az újraindulás után nem változott az első három sorrendje, mögöttük Gasly-Pérez-Ricciardo-Albon-Ocon-Stroll-Norris volt a további pontszerzők sorrendje. 

A verseny felénél 3 másodperce nőtt Hamilton előnye Bottashoz képest, miközben Verstappen 1,5 másodpercre zárkózott fel a finnre. Ezt érzékelte Bottas is, ezért a következő 4-5 körben gyorsított, és kicsit leszakította a hollandot. A 4. helyen autózó Ricciardo már 17 másodpercre követte őket. A 35. körben Bottas arra panaszkodott a csapatrádión, hogy elzsibbadt a lába a fékpedálon, ezt leszámítva meglehetősen eseménytelenül telt a verseny utolsó negyede az élbolyban. A Spanyol Nagydíjon a túlmelegedő overállal volt problémája a finnek. 

A 38. körben Hamilton elfékezte a célegyenes előtti sikánt, de ez sem veszélyeztette az első helyét, még időt sem veszített. Néhány körrel később Bottas lemásolta Hamilton manőverét. 

A leintésig nem is változott a sorrend, Hamilton magabiztosan nyerte a 2020-as Belga Nagydíjat.

a brit 89. futamgyőzelmét szerezte Belgiumban, már csak két győzelemre van Schumacher rekordjától.

Akárcsak az időmérőn, a verseny leintése után is megemlékezett Bosemanről, a Marvel-filmekből ismert Wakanda-kézjellel ünnepelte győzelmét. 

Bottas lett a második, Verstappen a harmadik, Ricciardo pedig a negyedik. A másik Renaulttal Ocon az utolsó körben megint megelőzte Albont, így 5. helyen zárta a versenyt. Lando Norris lett a 7. Albon mögött. A 12. helyről induló Gaslynak bejött az alternatív taktika, egészen a 8. helyig jött fel az eltolt kerékcseréje után. Az utolsó két pontszerző helyet a Racing Point szerezte meg, Lance Stroll-Sergio Pérez sorrendben. A versenyen is folytatódott a Ferrari vesszőfutása, egyik pilótájuk sem szerzett pontot; Vettel a 13., Leclerc pedig a 14. helyen fejezte be a versenyt. A leggyorsabb körért járó bónusz pontot Ricciardo szerezte meg. 

  • 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:24:08.761 óra
  • 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 8.448 másodperc hátrány
  • 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) 15.455 mp h.
  • 4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 18.877 mp h.
  • 5. Esteban Ocon (francia, Renault) 40.650 mp h.
  • 6. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 42.712 mp h.
  • 7. Lando Norris (brit, McLaren) 43.774 mp h.
  • 8. Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri) 47.371 mp h.
  • 9. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 52.603 mp h.
  • 10. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 53.179 mp h.

Leggyorsabb kör: Ricciardo, 1:47.483 perc, 44. kör

Újabb győzelmével Hamilton tovább növelte előnyét a világbajnokságban; a címvédőnek 7 futam után 157 pontja van, a második Verstappennek 110, a harmadik Bottasnak pedig 107. Egy hét múlva Monzában, az Olasz Nagydíjjal folytatódik a világbajnokság. 

(Borítókép: Lewis Hamilton a 2020-as Belga Nagydíj után. Ügynökség: 2020 Pool Forrás: Getty Images Europe)

Legfrissebb a témában

Booking.com

Még több hasonló cikk a témában